”Pasele” dintre Fahti Taher și Gigi Becali, după preluarea Rapidului: ”I-am zis că în fotbal nu e ca în afaceri” / ”Să nu uite că și de el au râs alții”

”Pasele” dintre Fahti Taher și Gigi Becali, după preluarea Rapidului: ”I-am zis că în fotbal nu e ca în afaceri” / ”Să nu uite că și de el au râs alții”
”Pasele” dintre Fahti Taher și Gigi Becali, după preluarea Rapidului
Publicat: 23/07/2021, 15:42

Omul de afaceri iordanian Fahti Taher a încetat din viață, vineri, la Istanbul. Avea 73 de ani și, dincolo de afacerile pe care le-a deținut de-a lungul timpului, a fost și patron al clubului de fotbal Rapid. 

Multimilionarul fusese diagnosticat cu cancer la colon, iar înmormântarea va avea loc în Iordania, într-un cimitir din Amman.

Fathi Taher s-a implicat la clubul Rapid în anul 2008, atunci când – în urma negocierilor purtate cu George Copos – a preluat 60% din acţiuni. Potrivit declarațiilor date la vremea respective, omul de afaceri iordanian avea planuri mari sub drapelul alb-vișiniu, dorindu-și să ducă clubul pe culmile performanței.

În 2008, Rapid a avut parte de o campanie de achiziţii spectaculoasă. Potrivit informațiilor din mass-media, iordanianul ar fi investit 8 milioane de euro pe jucători ca Pardo, Joao Paolo Andrade sau Pittbul de la Porto. Atunci a venit antrenor la Rapid şi Jose Peseiro.

Gigi Becali: ”Eu i-am zis lui Taher când a intrat la Rapid ca îi va fi greu”

După ce milionarul iordanian a preluat 60% din acțiunile clubului Rapid, Gigi Becali a dezvăluit că a dat peste 50 de telefoane lui George Copos doar pentru a râde de el, mai ales că au o relație îndelungată, iar astfel de ”înțepături” erau permise.

”Nu mi-a cerut mie Taher sfaturi. Sunt glumele pe care le fac eu. I-am dat 50 de telefoane lui Copos ca să râd de el. I-am zis: ce-ai făcut, mai Georgică, mă?! Dar mi-a zis să îl las, că nu are chef de glume. Cu Copos mă știu de mult și îmi permit glume cu el. Cu Taher nu îmi permit. I-am zis că în fotbal nu e ca în afaceri. Trebuie să cunoști fotbal și oameni. Eu am avut noroc cu Pițurcă. Eu i-am zis lui Taher când a intrat la Rapid că îi va fi greu”, declara Gigi Becali la GSP TV.

Fahti Taher: ”El poate să râdă, acum, de mine”

De partea cealaltă, Fahti Taher a preluat ”mingea” trimisă de Gigi Becali și a încercat să ”fenteze”, spunând că niciodată ”nu și-a luat sticle sau pietre în cap”, de când a venit în România, iar latifundiarul din Pipera nu ar fi trebuit să uite că ”și de el au râs alții”.

În 40 de ani de când sunt în România nu mi-am luat sticle sau pietre în cap. Domnul Becali nu spune adevărul. Eu mă sfătuiesc cu oamenii de la Rapid care au destulă experiență. Eu l-am sunat, nu invers, să discutăm despre fotbal. El poate să râdă acum de mine, dar să nu uite că și de el au râs alții mai demult”, a replicat Fathi Taher.

Gigi Becali, sfaturi gratuite pentru Taher: ”Trebuie să aduci un simbol al Rapidului”

Dincolo de adversitatea sportivă dintre Rapid și Steaua, Gigi Becali i-a dat multimilionarului iordanian Taher și sfaturi legate de viitorul clubului giuleștean.

Becali insista asupra venirii în Giulești al unor jucători sau antrenori-simbol, cu priză la sufletul înfocaților suportei al echipei, sfătuindu-l pe Taher să apese ”pedala” sensibilității, dar să nu abordeze superficial nici latura financiară a ”problemei”.

”Eu, ca prieten, i-am zis să-l aducă pe Mircea Lucescu sau pe Răzvan (n.red. – Lucescu), o mutare cu care să rezolvi problema, pentru că sunt iubiți acolo în Giuleșți, și a doua problema să rezolve cu Dani Coman. Adică, un simbol al Rapidului. Trebuie să aduci un simbol al Rapidului. E posibil să vină și Andone, dar nu rezolvi problema cu suporterii. Problema cu suporterii o rezolvi numai cu o mică păcăleală, cu un simbol al lor acolo pe care să-l aduci. Din punctul meu de vedere, Răzvan Lucescu e la fel de bun că taica-su, are energie și muncește mai mult, a avut performanta cu Rapid, iar acum a făcut o echipa buna la Brașov, în plus e și mult mai ieftin, că nu-ți convine să-i dai 2 milioane de euro pe an lui Mircea Lucescu”, îl sfătuia Gigi Becali pe omul de afaceri iordanian.

Totuși, drumul de la vorbe și până la fapte s-a dovedit a fi lung și sinuos, iar Fahti Taher, neînțelegându-se cu George Copos, s-a retras, la scurt timp, din fotbal.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase