Familiile ruse apelează la linia telefonică ucraineană în căutarea disperată a soldaților pierduți: „Vă sun în legătură cu fratele meu…”

Familiile ruse apelează la linia telefonică ucraineană în căutarea disperată a soldaților pierduți: „Vă sun în legătură cu fratele meu...”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 08/03/2022, 06:25
Actualizat: 08/03/2022, 06:30

„Mă scuzați că vă deranjez. Vă sun în legătură cu fratele meu…”. „Aveți informații despre soțul meu?” „Salut, puteți afla dacă o persoană este în viață?” Sunt mesajele sfâșietoare ale familiilor din Rusia, care își caută rudele trimise pe frontul din Ucraina.

Așa sună înregistrările audio ale unui call center administrat de guvernul ucrainean, scrie CNN. Mame și tați, soții, surori, cu toții îi caută pe cei dragi, trimiși pe frontul din Ucraina.

Vocile tremurânde de la capătul liniei nu sună după militarii ucraineni, ci după cei ruși.

Disperarea rudelor „trădează” modul dur în care Moscova controlează orice fel de comunicație pe timp de război.

Înregistrările indică faptul că mulți soldați ruși nu știau care sunt planurile lui Vladimir Putin, când au fost trimiși „carne de tun”, pe frontul din Ucraina. Tot mai multor soldați ruși li se interzice să discute cu familiile lor.

În numeroase filmări, prezentate de când a început invazia rusă din 24 februarie, soldații și civilii ucraineni le permit soldaților ruși capturați să sune acasă, pentru a vorbi cu părinții lor.

Hotline-ul, denumit „Come Back From Ukraine Alive”, a fost înființat de Ministerul de Interne ucrainean, care recunoaște că este vorba atât de o inițiativă umanitară, cât și de una propagandistică.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase