Febra renovărilor. Studiu: 75% dintre români și-au renovat casa în 2021 și tot atâția plănuiesc să facă lucrări de amenajare și anul acesta

Febra renovărilor. Studiu: 75% dintre români și-au renovat casa în 2021 și tot atâția plănuiesc să facă lucrări de amenajare și anul acesta
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 20/04/2022, 12:42
Actualizat: 20/04/2022, 12:55

În total, trei sferturi dintre români (75%) şi-au renovat locuinţele în ultimul an, iar proporţia se va păstra şi pentru următoarele 12 luni, conform unui studiu de specialitate, publicat miercuri de MKOR Consulting şi Registrul Constructorilor, scrie Agerpres.

Studiul arată că, în medie, românii realizează două lucrări de amenajare pe an, iar 59% apelează la familie şi prieteni pentru ajutor pentru renovare.

Doar 35% dintre români angajează specialişti în renovare și apelează, în general, la recomandări de la cunoscuţi, documentarea online fiind preferată mai degrabă de către tineri.

Pe de altă parte, echipele de muncitori calificaţi şi specialişti sunt cele mai apreciate de către beneficiarii lucrărilor de amenajări, obţinând cele mai ridicate scoruri de satisfacţie (peste opt din zece puncte) atât pentru calitatea execuţiei, cât şi pentru ritmul de lucru şi costurile totale.

Majoritatea românilor care și-au renovat casele în ultimele 12 luni au făcut-o cu scopul de a reîmprospăta spaţiile, pentru a schimba stilul de design şi a înlocui sistemele electrice, sanitare sau de iluminat. Amenajările au vizat spaţii precum bucătăria, dormitorul şi baia, pentru care beneficiarii au alocat un buget mediu de 6.825 de lei.

Febra renovărilor continuă și în următorul an, trei din patru români plănuind să execute lucrări de renovare. Scade, însă, numărul proiectelor de amenajare faţă de anul 2021, de la două proiecte la 1,4 proiecte în 2022, în medie.

Studiul de piaţă a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 501 respondenţi, cu scopul de a releva obiceiurile generale ale românilor în privinţa investiţiilor imobiliare, a construcţiilor şi amenajărilor. Eşantionul este reprezentativ naţional pe criterii de gen, vârstă (21 – 55 ani) şi distribuţie geografică şi are o marjă de eroare +/-4,5%, la un nivel de încredere de 95%.