Prima pagină » Actualitate » Femeile din România, tot mai preocupate de cursurile de autoapărare. Ce este Krav Maga

Femeile din România, tot mai preocupate de cursurile de autoapărare. Ce este Krav Maga

În contextul în care statisticile despre agresiuni sunt alarmante, femeile din România devin tot mai conștiente de necesitatea autoapărării. De la studente și tinere profesioniste, până la mame sau angajate în corporații, tot mai multe femei aleg să urmeze cursuri de Krav Maga.

Dar, ce este Krav Maga, fenomenul care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani?

Cerere tot mai mare

Cererea pentru antrenamente de autoapărare a crescut semnificativ în marile orașe. Motivația? Nevoia acută de siguranță, într-o societate în care violența împotriva femeilor rămâne o problemă gravă.

„Un pacient instabil m-a amenințat într-o zi la serviciu. M-am simțit extrem de vulnerabilă și atunci am decis să învăț cum să mă apăr. Când ai reflexele potrivite, poți scăpa dintr-o situație periculoasă în câteva secunde”, mărturisește o cursantă.

Krav Maga este un sistem de autoapărare dezvoltat de armata israeliană. Iar pentru multe participante, nu este doar o formă de sport, ci un instrument de supraviețuire. În timpul antrenamentelor, femeile învață tehnici simple, rapide și eficiente pentru a face față unui atac real: apărare împotriva agresorilor multipli, deposedarea de arme sau gestionarea situațiilor de panică.

„La Krav Maga nu ne pregătim pentru competiții, ci pentru realitate. Înveți să reacționezi în caz de atac, fie că e vorba de un agresor izolat sau de mai mulți”, explică una dintre practicante.

Ce este Krav Maga?

Krav Maga nu este un sport de contact tradițional – nu există reguli, arbitri sau meciuri oficiale. Scopul este simplu – să supraviețuiești! Tehnicile sunt create să fie instinctive și eficiente chiar și pentru cei fără experiență anterioară în arte marțiale.

Instructorii confirmă: în ultimii doi ani, numărul femeilor înscrise a crescut exponențial. Iar cifrele oficiale vin să susțină acest fenomen: în 2024, autoritățile au înregistrat peste 60.000 de cazuri de violență domestică, iar în primele două luni din 2025 au fost deja raportate aproape 20.000 de incidente. De asemenea, aproape 2.000 de ordine de protecție au fost emise doar în primele săptămâni ale anului.

„După câteva luni de antrenamente, cursantele noastre devin mai conștiente de pericolele din jur și știu cum să le gestioneze. Prevenția și anticiparea sunt cheia”, afirmă Bogdan Ionescu, instructor de Krav Maga.

Frica de a merge singure noaptea pe stradă sau în zone aglomerate este comună printre tinere. Experiențele lor, de multe ori nespuse, reflectă o realitate tristă care alimentează nevoia de protecție.

„În centrul vechi, seara, mă simt adesea vulnerabilă. De aceea am decis să învăț cum să mă apăr”, povestește o participantă.

Iată că, într-o lume tot mai imprevizibilă, pentru multe femei din România autoapărarea nu mai este o opțiune, ci o necesitate.

CITEȘTE ȘI:

Amenințări cu pistolul într-un parc pentru copii din Brăila. Mai mulți părinți, luați la țintă de un bărbat beat

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele