Italia și Danemarca fac presiuni asupra altor state membre ale Uniunii Europene să semneze o scrisoare în care critică Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Conform reprezentanților celor două state, CEDO și-a depășit mandatul inițial în ceea ce privește azilul și imigrația și leagă mâinile membrilor Parlamentelor din statele membre, conform The Telegraph.
Curtea îngreunează „luarea deciziilor politice în propriile noastre democrații”, potrivit scrisorii, care a fost obținută pentru prima dată de site-ul EurActiv.
„Ceea ce a fost cândva corect s-ar putea să nu fie răspunsul de mâine”, arată textul scrisorii, care cere o reformă a Curții.
Surse italiene au declarat că Italia dorește o dezbatere pentru a se asigura că interpretarea Convenției Europene a Drepturilor Omului reflectă mai bine „provocările migrației neregulamentare moderne”.
Conform unor surse, Republica Cehă, Polonia, Finlanda și Olanda ar putea semna scrisoarea. Dintre celelalte state, Ungaria a avut conflicte în mod repetat cu CEDO.
Curtea nu este o instituție a Uniunii Europene, dar face parte din Consiliul Europei.
Toate cele 27 de state membre ale UE se numără printre cei 46 de membri ai CEDO și semnatari ai Convenției Europene a Drepturilor Omului.
În Italia, premierul Giorgia Meloni a condus un efort încununat de succes la Bruxelles pentru a reforma legile migrației pentru a facilita deportarea solicitanților de azil respinși și găzduirea lor în centre din afara UE.
Totuși, acordul semnat de ea cu Albania pentru procesarea migranților salvați pe mare s-a confruntat cu provocări legale în instanțele italiene.
În Danemarca, premierul Mette Frederiksen face parte din grupul tot mai mic de lideri de stânga din Europa, dar ea a făcut din reprimarea imigrației piatra de temelie a succesului său în campania electorală.
Ca și Marea Britanie, Danemarca are un “plan Rwanda” pentru deportarea migranților, dar nu a trimis încă imigranți ilegali în țara africană.
În Marea Britanie, premierul Keir Starmer a exclus ideea scenariul ca Marea Britanie să părăsească Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar Marea Britanie ar putea fi tentată să se alăture eforturilor internaționale de reformare a acesteia, conform The Telegraph.
Luni, Sir Keir Starmer a anunțat planuri să limiteze puterile judecătorilor de a bloca deportările migranților folosind Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: