Finlanda are „mari șanse” să adere la NATO, dar sunt necesare mai multe discuții, afirmă ministru finlandez pentru Afaceri Europene

Finlanda are mari șanse să adere la NATO, dar sunt necesare mai multe discuții, afirmă ministru finlandez pentru Afaceri Europene
SURSA FOTO: ft.com
Publicat: 15/04/2022, 19:28

Este „foarte probabil” ca Finlanda să adere la NATO după invazia rusă din Ucraina, a declarat vineri ministrul finlandez pentru Afaceri Europene și Guvernanță Corporativă, Tytti Tuppurainen, într-un interviu video pentru Sky News.

Tuppurainen a spus că „există o majoritate uriașă” în sprijinul unei aderări la NATO, dar „trebuie să discutăm această chestiune în detaliu în parlamentul nostru”.

„Deci, în acest moment, pot spune că este foarte probabil, dar decizia nu este încă luată”, a spus ea. „Dar, bineînțeles, acțiunea Rusiei, războiul brutal din Ucraina, acesta este un semnal de alarmă pentru noi toți”, a adăugat ea, potrivit CNN.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său suedez la Stockholm, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că decizia țării sale privind solicitarea de aderare va fi luată în „câteva săptămâni, nu în câteva luni”.

„Trebuie să avem o viziune asupra viitorului și folosim acest timp pentru a analiza și, de asemenea, pentru a construi viziuni comune asupra viitorului atunci când vine vorba de securitate”, a spus Marin. „Nu voi da niciun fel de calendar când vom lua deciziile, dar cred că se va întâmpla destul de repede – în câteva săptămâni, nu în câteva luni.”

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o exclavă din inima Europei.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, și Suedia iau în considerare posibilitatea de a se alătura alianței NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a declarat miercuri premierul Sanna Marin.