Forbes: Regele Charles deține un adevărat imperiu imobiliar. Proprietățile valorează 25 de miliarde de dolari

Forbes: Regele Charles deține un adevărat imperiu imobiliar. Proprietățile valorează 25 de miliarde de dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24/10/2022, 14:26
Actualizat: 24/10/2022, 14:27

Noul suveran britanic, Regele Charles, a moștenit, după moartea mamei sale, o avere absolut impresionantă, iar o bună parte din această avere este reprezentată de bunuri imobiliare.

Când a ajuns la tron, în septembrie, suveranul în vârstă de 73 de ani a preluat controlul asupra unei averi de 42 de miliarde de dolari.

Jurnaliștii de la Forbes au analizat documente, rapoarte anuale, rezultate ale activităților de audit, arhivele și documentele legislative pentru a inventaria toate noile posesiuni ale regelui. Proprietățile sale cuprind, printre altele, Palatul Buckingham – sediul oficial al monarhiei britanice, despre care Forbes estimează că are o valoare de 4,9 miliarde de dolari – până la Highgrove House, o reședință din Gloucestershire pe care Charles a cumpărat-o pentru prima dată în 1980 pentru 865.000 de lire sterline (3,7 milioane de dolari astăzi), evaluată acum la 39 de milioane de dolari.

Cel mai probabil, Charles va rupe o tradiție veche de șapte generații și nu va avea reședința oficială la Buckingham, preferând să rămână la Clarence House, proprietate estimată la 72 de milioane de dolari.

De asemenea, regele continuă să petreacă timp la reședința Highgrove. Asta înseamnă că va trebui să plătească o chirie anuală de aproximativ 740.000 de dolari fiului său William, care i-a urmat drept Prinț de Wales și Duce de Cornwall și care deține acum acea proprietate.

Singurele proprietăți pe care Regele Charles le deține în afara Regatului Unit sunt în România

Proprietățile includ cel puțin șapte palate, zece castele, 12 case, 56 de căsuțe de vacanță și 14 monumente istorice. În afară de Castelul Balmoral din Scoția și Casa Sandringham din Norfolk, pe care le-a moștenit de la regina Elisabeta a II-a și pe care acum le deține personal, niciuna dintre aceste reședințe și monumente istorice nu sunt deținute direct de rege.

Cele mai multe sunt deținute de Crown Estate, Ducatul de Lancaster și Ducatul de Cornwall, instituții aflate sub conducerea sa pe perioada vieții.

Și nu este vorba doar de palate și case: prin Crown Estate, Charles administrează, de asemenea, proprietăți comerciale, rezidențiale și agricole în tot Regatul Unit, proprietăți estimate la 12,9 miliarde de dolari. Coroana deține și unul dintre cele mai faimoase monumente ale Angliei, Stonehenge.

Singurele proprietăți pe care Charles le are în afara Regatului sunt în România. Una din ele se află în Valea Zălanului, județul Covasna. Proprietatea constă în trei căsuțe vechi care au fost restaurate și care astăzi sunt pensiuni.

Cealaltă proprietate a monarhului în România este în comuna Viscri din județul Brașov. Casa a fost cumpărată de el în 2006 și renovată, iar până în 2021 a funcționat ca pensiune. Ea a fost redeschisă anul acesta, dar doar pentru vizitare.

Potrivit sursei citate, proprietățile din România valorează 1,1 milioane de dolari fiecare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase