Forța de Răspuns a NATO, activată pentru prima dată în istoria Alianței Nord-Atlantice: Suntem pregătiți să folosim puterea tuturor forțelor noastre pentru a apăra Alianța

Forța de Răspuns a NATO, activată pentru prima dată în istoria Alianței Nord-Atlantice: Suntem pregătiți să folosim puterea tuturor forțelor noastre pentru a apăra Alianța
Publicat: 26/02/2022, 00:16
Actualizat: 26/02/2022, 00:37

Forța de răspuns a NATO a fost activată, pentru prima dată în istoria Alianței Nord-Atlantice, ca măsură defensivă de răspuns la invazia  neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia. 

Comandantul suprem aliat al NATO, generalul Tod Wolters, a activat forța multinațională formată din forțe terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților, care se pot desfășura rapid în sprijinul alianței NATO, informează CNN.

Activarea trupelor de răspuns nu înseamnă că vreo trupă americană sau NATO va intra în Ucraina, care nu este membră a alianței. Președintele american Joe Biden a spus clar că trupele americane se desfășoară în Europa de Est pentru a ajuta la întărirea țărilor NATO, care dau semne de nervozitate din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei.

Wolters l-a numit un „moment istoric” în declarația sa.

„Ele reprezintă o forță flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri și le folosim pe deplin agilitatea inerentă (…) Aceste măsuri de descurajare sunt prudente și ne îmbunătățesc viteza, capacitatea de reacție și capacitatea de a proteja cetățenii”, a declarat el.

Ministerul român al Apărării Naționale transmite pe Facebook declarația înaltului oficial NATO

„În ultimele luni, aliații NATO și partenerii europeni au rămas uniți în fața amenințărilor împotriva păcii și securității în Europa. Ca răspuns la invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei, Alianța și-a aliniat forțele operaționale maritime, terestre, aeriene, spațiale și cibernetice pentru a apăra suveranitatea NATO.

Odată cu aprobarea planurilor de răspuns de către Consiliul Nord-Atlantic și în conformitate cu evoluțiile din mediul de securitate, angajăm acum elemente ale Forței de Răspuns a NATO.

Acesta este un moment istoric și este prima dată când Alianța activează aceste forțe de reacție rapidă, cu rol de descurajare și apărare. Ele reprezintă o forță flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri, utilizând la maximum caracterul lor agil.

Aceste măsuri de descurajare sunt prudente și ne îmbunătățesc viteza, reacția și capacitatea de a-i proteja pe cei un miliard de cetățeni care se bazează pe noi și pe care am jurat să-i apărăm.

Suntem recunoscători aliaților noștri, Canada și SUA, pentru angajamentele recente de a contribui cu încă 7.460 de militari, inclusiv o brigadă blindată, unități de artilerie, o fregată și aeronave de supraveghere, pentru a sprijini acest efort la nivelul întregii Alianțe.

Pe măsură ce NATO implementează aceste măsuri de vigilență sporită pe flancul estic al Alianței, forțele militare aliate vor fi poziționate și se vor antrena pentru a spori pregătirea și interoperabilitatea noastră.
Militarii dumneavoastră, indiferent de categoria de forțe din care provin, sunt gata să protejeze fiecare metru de teritoriu aliat.

Admirăm curajul și tenacitatea Forțelor Armate ucrainene și a cetățenilor în apărarea țării lor.

Alianța rămâne fermă în angajamentul nostru colectiv de a ne apăra și proteja reciproc. Mergând înainte, suntem pregătiți să folosim puterea tuturor forțelor noastre pentru a apăra Alianța”, a declarat General Tod D. Wolters, Comandantul Forțelor Aliate din Europa (SACEUR)

Forțele NATO nu s-au desfășurat încă, dar sunt în așteptare.

Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite AFP.

Franţa a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că intenţionează să trimită „mai multe sute” de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.

Preşedintele Macron anunţase anterior, pe 19 ianuarie, disponibilitatea Franţei de a se angaja în noi misiuni,”în special în România”.

România, care se învecinează cu Ucraina şi are acces la Marea Neagră, se află „în epicentrul tensiunilor” şi, prin urmare, trebuie „reasigurată”, a explicat ministrul francez al apărării, Florence Parly.

Parisul îşi exprimase dorinţa de a fi naţiunea cadru a acestei forţe.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat vineri după reuniunea extraordinară a liderilor țărilor membre că Alianța Nord-Atlantică va continua să ofere sprijin Ucrainei, afirmând că obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun