FOTO | Cum arată masa primelor negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia

FOTO | Cum arată masa primelor negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia
Sursa: Ministerul de Externe al Belarus/ Foto ilustrativ
Publicat: 28/02/2022, 10:23
Actualizat: 28/02/2022, 10:26

Belarus anunță că a pregătit sala care va găzdui negocierile dintre delegațiile ucrainene și ruse. Ministerul de Externe din Belarus a postat, pe Twitter, o fotografie cu locul unde se vor purta primele discuții de pace, de la izbucnirea conflictului militar.

Ucraina a fost de acord să trimită diplomați într-o locație din apropierea graniței ucrainene-bieloruse, în ciuda informațiilor potrivit cărora președintele țării, Alexandru Lukașenko, este gata să trimită trupe pentru a se alătura invaziei.

„Locul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina în Belarus a fost pregătit, este așteptată sosirea delegațiilor”, a anunțat Ministerul de Externe al Belarus pe rețelele de socializare, publicând o imagine a unei mese lungi cu steaguri rusești și ucrainene.


Anatoly Glaz, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al țării, a declarat: „Discuțiile vor începe imediat ce toate delegațiile vor ajunge la punctul de întâlnire”.

Președintele Volodimir Zelenski a explicat că a fost de acord cu această întâlnire „pentru ca ulterior niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul când totuşi exista o şansă, fie ea şi mică”.

A cincea zi de război în Ucraina

Atacurile în Ucraina au continuat în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă.

Frontul din sud avansează rapid, iar rușii au preluat duminică noaptea controlul asupra orașului Berdyansk. Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 kilometri de vehicule militare care se apropie de Kiev.

În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în „sesiune specială de urgenţă” Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat duminică noaptea că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

Fostul viceministru rus de externe Andrei Fedorov spune că primele zile ale lunii martie sunt importante în războiul ruso-ucrainean. Fedorov a declarat pentru Al Jazeera că următoarele zile sunt esențiale în invazia Ucrainei de către Rusia, deoarece ordinul inițial al președintelui Vladimir Putin era să „finalizeze operațiunea militară cu o victorie până pe 2 martie”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult