FOTO VIDEO | Marș pentru susținerea femeilor împotriva violenței domestice în centrul Capitalei

Publicat: 23/10/2022, 16:02
Actualizat: 23/10/2022, 17:16

Duminică, 23 octombrie, de la ora 15.00, în Capitală are loc marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor!” Manifestarea este organizată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor.

Zeci de persoane, majoritate tineri, s-au strâns deja la Fântâna din Piata Universității și vor porni în scurt timp în marș spre Piața Victoriei.

”Ne-am întâlnit aici pentru siguranța femeilor din viața noastră, pentru mamele, surorile, iubitele noastre. Pentru că este nevoie de acest marș la noi în țară. În primul rând este vorba despre solidaritatea pentru această victimă. Trebuie să empatizăm cu victima, nu trebuie să o blamăm pentru situația în care se află. Cred că este cel mai important lucru. Și consider că ar trebui să fie respectate legile în legătură cu acestă situație”, spune Mihai Alexandru, un tânăr participant la marș.

”Am fost victimă și acum sunt supraviețuitoare și învingătoare.  Am fost abuzată, denigrată, umilită, înșelată, bătută de fosta mea jumătate. Am reusit să trec cu greu peste această situație, dar sunt mîndră de ceea ce am realizat cu ajutorul celor de la ”Casa Ioana”. Tot procesul a durat un an de zile”, spune Liliana.

Organizatorii doresc finanțarea de la bugetele locale a serviciilor sociale necesare supraviețuitoarelor violenței, înființarea unor centre de criză pentru victimele violului și finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență.

De asemenea, a fost pregătită și o campanie de awareness pe social media, și o petiție prin care se cere bugetarea serviciilor pentru victime.

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”

”Femeile din România nu sunt în siguranță nici acasă, nici la locul de muncă, nici pe stradă.
Ieșim în stradă pentru a cere implicarea autorităților. Sistemul de protecție a supraviețuitoarelor violenței este subfinanțat, iar indiferența statului contribuie la o societate în care femeile și fetele nu sunt în siguranță.
Ieșim în stradă pentru a cere programe de prevenție și servicii adecvate și accesibile pentru supraviețuitoarele violenței de gen. În 2022 femeile din România sunt în continuare agresate, iar unele dintre ele ucise, chiar dacă au ordin de protecție. Nu avem suficiente centre specializate pentru supraviețuitoarele violenței de gen sau pentru agresori. Unele instanțe de judecată continuă să minimizeze gravitatea faptelor de violență împotriva femeilor.
Serviciile sociale specializate pentru victimele violenței de gen sunt subfinanțate la nivel local și central. Serviciile de consiliere pentru agresori sunt puține, iar centrele de intervenție în caz de violență sexuală funcționează doar pe hârtie.
Guvernul nu a aprobat nici până azi „Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice”, document pus în consultare publică în 9 martie 2021 (la o zi după 8 martie!). De 1 an și jumătare batem în van la ușile ministerelor pentru a cere aprobarea strategiei.
Guvernul nu a aprobat nici sistemul de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice, pe care l-a anunțat în repetate rânduri.
 Ieșim în stradă ca să cerem decidenților să lase deoparte discursurile goale și să susțină cu adevărat, prin alocarea de resurse, lupta împotriva violenței de gen din România.
Școlile și universitățile fac pași timizi în a combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying, fără o acțiune coordonată.
Locurile de muncă sunt spații nesigure pentru femei, în care se întâmplă frecvent acte de hărțuire sexuală și discriminare.
 Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, căreia îi cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.
Vrem să fie alocate resurse umane și financiare pentru a combate formele de violență împotriva femeilor, pentru ca dreptul nostru la siguranță să nu rămână doar pe hârtie.
Vino la marșul Împreună pentru siguranța femeilor! pentru a-ți arăta solidaritatea și pentru a trage un semnal de alarmă alături de noi în fața autorităților. Siguranța femeilor și fetelor este importantă!”, transmit organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată