„Frica există”. Poveștile soldaților români care au slujit în Afganistan. Sergent major, decorat de Klaus Iohannis: „Frica îți salvează viața, în timp ce panica te omoară”

„Frica există”. Poveștile soldaților români care au slujit în Afganistan. Sergent major, decorat de Klaus Iohannis: „Frica îți salvează viața, în timp ce panica te omoară”
Foto: YouTube/ caracter ilustrativ
Publicat: 19/11/2020, 16:40
Actualizat: 19/11/2020, 17:36

Participarea României la misiunea NATO în Afganistan a crescut de la 265 de soldați și 15 medici la 693 de soldați, în ultimii 19 ani, atingând statutul de al cincilea cel mai mare contribuitor militar, plasându-se în spatele  Statelor Unite, Marea Britanie, Germania și Italia.

Potrivit Balkan Insight, guvernările succesive au încercat să valorifice acest angajament pentru a câștiga favoruri, dar au plătit un preț sângeros: 27 de soldați români uciși.

Criticii spun că recompensa a fost limitată, având în vedere faptul că românii au încă nevoie de vize pentru a călători în SUA.

Poveștile soldaților români care au slujit în Afganistan

Un interviu a fost realizat de Balkan Insight cu soldații români care au slujit în Afganistan, despre motivele pentru care s-au înscris și provocările și pericolele cu care s-au confruntat.

Majoritatea soldaților au vorbit despre „onoarea” de a-și servi țara și de a contribui la poziția României în politica globală, dar au ezitat să vorbească prea mult despre geopolitică.

Au fost mai deschiși când au discutat despre ceea ce i-a motivat să între în armată și să-și pună viața în pericol în țări îndepărtate.

Printre motivele pentru care au decis să plece departe de familii, soldații români au menționat plata suplimentară cuprinsă între 21.000 și 25.000 de euro pentru o desfășurare a activitatilor militare timp de șase luni, camaraderia și mândria de a sluji fiind de asemenea, motive pentru a alege o carieră militară.

„Dorința de a îndeplini misiunea a fost mai puternică decât frica”

„A avea frică este ceva firesc”, a spus locotenentul Florin Oprea, care a slujit în Afganistan în perioada  2016-17, „dar dorința de a fi alături de plutonul meu, pe care l-am văzut ca o familie, și de a-mi finaliza misiunea au fost mai puternice”.

În prezent, Oprea și alți doi soldați care fac parte din sediul divizional al NATO pentru sud-estul Europei au fost răniți în septembrie 2016, când vehiculul lor a fost lovit de o bombă improvizată în regiunea sudică Kandahar, o fortăreață a talibanilor.

Oprea, care a urmat liceul militar din România de la vârsta de 14 ani, a suferit leziuni la nivelul capului și coloanei vertebrale.

Caporalul Alina Vulcan a simțit frica când a fost pe punctul de a fi ucisă

Caporalul Alina Vulcan a fost în Afganistan mai recent, revenind în România în februarie după o misiune de șase luni.

Caporalul a spus că s-a înrolat în armata română în 2016, ademenită de ideea de a servi în Afganistan. Ea a păzit o bază militară americană în apropierea Capitalei, Kabul, și intenționează să plece din nou.

„Frica există”, a spus ea, pentru că a fost pe punctul de a fi ucisă  într-un atac taliban.

De la fotbalist la erou de război

Sergentul major Răzvan Olteanu, în vârstă de 41 de ani, este un veteran  a cinci misiuni militare de peste mări – prima în Irak în 2007, urmată de patru în Afganistan, unde în 2010 a salvat un coleg de soldat care risca să sângereze până la moarte, din cauza unei răni  la picior. A fost decorat pentru vitejie de președintele român, Klaus Iohannis.

Olteanu a intrat în armată în 2005, la vârsta de 26 de ani, lăsând în urmă o carieră în fotbalul profesional de nivelul doi.

Olteanu și-a amintit de plimbări lungi prin munți purtând muniție, mâncare și apă. El a fost frecvent atacat, dând vina pe spionii din armata afgană pentru că au dat peste cap planurile forțelor NATO.

Întrebat despre emoțiile prin care a trecut, Olteanu a vorbit despre puterea adrenalinei și despre diferența dintre frică și panică.

„Frica îți salvează viața, în timp ce panică te omoară”, a spus el. „Când intrați în panică, sunteți blocat și nu reacționați.

Locotenent Dan Crisan Divizia Infanterie 4 Gemina decesul militarului electrocutat la Alba Iulia. Foto: YouTube

Stabilitatea în armata

Fiind primul ofițer de cooperare civil-militară al Românie, în Afganistan, sarcina colonelului Dan Crișan în 2003 a fost de a construi încredere între trupele conduse de NATO, armata afgană și populația locală, o sarcină semnificativă într-o țară devastată de decenii de conflict.

Poporul afgan a fost și, din păcate, rămâne sub presiunea unui război permanent”, a spus el, „și încercăm să le transmitem că suntem acolo într-o misiune de reconstrucție”.

Absolvent al unei școli militare japoneze, căpitanul Bogdan Stelian Stoichiță a urmat traiectoria lui Crișan,

Stoichitei, ca și  Olteanu, a oferit stabilitate, indiferent cum ar putea arăta inamicii. Amintind cum s-a înrolat în 2002, din lipsa de bani din perioada liceului pentru a studia arhitectură,

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
ADRIAN POLEC vrea și el un BLOC cu 8 etaje în Mamaia
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
RĂZBOI LÂNGĂ ROMÂNIA?! Este șoc total la graniță. Rusia ar putea invada un fost teritoriu...
Andreea Esca a vărsat lacrimi amare. Despărțirea a lăsat urme adânci pentru vedetă. „Mai greu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...