GALERIE FOTO Spectacole, teatru și roboți dansatori pentru 19 refugiați ucraineni

Publicat: 01/04/2022, 17:38
Actualizat: 01/04/2022, 17:38

Studenții craioveni s-au mobilizat pentru a-i face pe refugiații ucrainieni, cazați într-un cămin al Universității din Craiova, să uite, măcar puțin, de război. Mai exact, studenții care studiază muzica vin și le cântă, cei de la teatru fac spectacole, cei de automatica le arată roboții dansatori, iar lectorii străini îi adună pe micuți în jurul lor și le citesc povești cu eroi învingători. 

19 ucrainieni locuiesc de câteva zile într-un cămin al Universității din Craiova. Printre ei și Zvetlana, o tânără din Odesa care are trei copii. De când a început războiul trăiește o adevărată dramă. A fugit din calea bombardamendatelor pentru că îi era teamă pentru viața micuților. Ca să ajungă în România a mers cu trenul, a mers și la pas, iar cu ajutorul voluntarilor români au ajuns la Craiova.  Acum locuiește într-o cameră de cămin cu cei trei copii, dar și cu soțul care deja a fost ajutat de conducerea Universității să se angajaje. Cu toții spun că aici încep să simtă căldura unui cămin adevărat.

“Noi toți ne-am unit. E o atmosferă caldă și prietenoasă, se simte foarte mult. Primirea, muzica de astăzi ne relaxează, jocul cumva te odihnește, copiii s-au veselit, iarăși repet, ne-am împrietenit cu studenții trăind în cămin. Deja știm câteva cuvinte, fraze în limba română. Știm cum să salutăm. Treptat învățăm limba. Nouă ne place foarte mult”, a povestit Zvetlana Herasymenko. 

Și fiul cel mare al acesteia, în vârstă de 14 ani, spune că studenții au reușit să-l facă să mai uite de dorul de casă.  “Îmi place aici, e bine și liniștit, nu e sirena aceea aici. Mi-a plăcut mult cum un student a cântat la chitară pentru noi”, a spus Artem, fiul Zvetlanei.

Pentru ei studenții fac tot posibiulul să organizeze evenimente care să le mai aline durerea cauzată de război. Și nu de puține ori au reușit să le smulgă zâmbete și apaluze.

“Foarte binevoitori, se vede că au compasiune. Aici a fost foarte vesel copiilor, iată se ocupă acum cu ei. Și cu studenții ne-am împrietenit. Jocurile împreună ne-au ajutat să găsim o limbă comună”, a spus Natalia Demchenko. 

Conducerea Universității a pus la dispoziția refugiaților din Ucraina 50 de locuri de cazare.  „Ca și alte instituții de învățământ superior și Universitatea din Craiova a dorit să ajute refugiații ucraineni, în acest conflict care pare că nu se mai termină. Avem pe platforma guvernamentală, pe care ne-am înscris, aproximativ 30 de cereri, iar în acest moment în spațiile amenajate de Universitatea din Craiova și aprobate de Consiliul de Administrație pentru această destinație sunt cazate 19 refugiați, 9 copii și 10 adulți.

Am fost ajutați în demersul nostru și de colaboratorii noștri, agenți economici, cu sponsorizări și cărora le mulțumim. În aceeași măsură și colegii mei s-au mobilizat cu donații și împreună încercăm să le facem șederea la Craiova cât mai plăcută și poate reușim să-i facem să mai uite de grijile provocate de acest război” a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu – rectorul Universității din Craiova

Deocamdată familiile cazate la Universitatea din Craiova vor să rămână aici și să-și găsească un loc de muncă în Craiova. Vor să revină acasă doar dacă rușii vor înceta bombardamentele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă să sari cu parașuta în România. Prețurile pornesc de la 1000 de lei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Îți pune cătușele imediat! Este interzis în România. Te bagă direct la închisoare
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au despărțit? Cum a apărut artista la premiera filmului
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
×