Gândul Euro Industry SUMMIT | Petrescu: O legislație atractivă va convinge investitorii să fie prezenți pe cele trei piețe reglementate de ASF

Publicat: 05/04/2024, 16:16

Piața asigurărilor din România se află într-un parcurs de maturizare, cu perspective îmbucurătoare, iar piața de capital a depășit 300 de miliarde de lei. Veștile bune vin și din zona pensiilor private, care au atins o capitalizare de peste 130 de miliarde de lei, adică peste 8,5% din PIB. Informațiile au fost oferite de Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul Gândul Euro Industry Summit.

După un început de mandat marcat de un “dialog încins” pe prețul asigurărilor RCA, președintele ASF, Alexandru Petrescu, a vorbit deschis despre negocierile purtate și deciziile asumate pentru detensionarea situației.

“La scurt timp de la preluarea mandatului meu ca și președinte ASF, în luna decembrie 2023, am inițiat un amplu set de amendamente la Legea RCA-ului. Probabil, vorbim despre cel mai substanțial set de modificări aduse Legii 132, care reglementează răspunderea civilă auto, care a trecut deja de votul Senatului, ca și primă cameră sesizată. Mulțumesc, cu această ocazie, tuturor factorilor de decizie care au contribuit la o formă îmbunătățită a legii ce va aduce multiple beneficii asiguraţilor, stabilizând piața asigurărilor auto”, a explicat Alexandru Petrescu în cadrul Gândul Euro Industry Summit.

Fostul ministru al Economiei a catalogat piața asigurărilor “într-un parcurs spre o piață matură”, unul dintre obiectivele strategice ale ASF vizând dezvoltarea pieței asigurărilor și reducerea dependenței de asigurările auto.

„În anul 2023, asigurările de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare și asigurările de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului, au reprezentat aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate de ASF”, a precizat Alexandru Petrescu.

Semnale îmbucurătoare există. Asta pentru că asistăm la o creștere constantă, deja de câțiva ani, pe zona asigurărilor de sănătate, care a înregistrat o dinamică pozitivă și în anul 2023, cu un volum al subscrierilor societăților autorizate de ASF, de circa 813 milioane lei, în creștere cu 21,5% față de anul precedent. De altfel, și categoria asigurărilor de viață se situează pe un trend ascendent, primele brute subscrise aferente acestei categorii atingând aproximativ 3 miliarde lei, în creștere cu 12 procente comparativ cu anul 2022. Și subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe au înregistrat anul trecut o valoare mai mare cu aproximativ 24 de procente comparativ cu anul precedent, situându-se la circa 572 milioane lei.

„Și în ceea ce privește gradul de penetrare a asigurărilor în PIB, ne aflăm pe o zonă pozitivă. Acesta a înregistrat o valoare de 1,35% în 2023, în creștere față de anul anterior. Deși România, după cum spuneam, mai face încă pași semnificativi către o piață matură și complex din perspectiva asigurărilor, consider că perspectivele sunt unele încurajatoare”, a concluzionat Alexandru Petrescu.

Trend crescător și în cazul pieței de capital

„La începutul acestui an am reușit să trecem de borna de 300 de miliarde de lei capitalizare la Bursa de Valori București. Mai exact, vorbim despre o capitalizare a BVB de 302 miliarde de lei, în timp ce valoarea tranzactiilor s-a majorat cu 58%, la 38 miliarde de lei. Evident, momentul cheie al anului 2023 a reprezentat-o cea mai de succes listare de acţiuni din Europa, a Hidroelectrica, în valoare de 9,3 miliarde de lei.

Avem un trend ascendent de finanțare și în cazul administrațiilor locale. Avem emisiuni de obligațiuni municipale lansate de curând, precum Cluj, la începutul anului, Reșița, Piatra-Neamț. Știu că se pregătesc sau iau în considerare o finanțare de pe bursă Sectoarele 3 și 4 ale capitalei. De asemenea, Fidelis a ajuns la cea de a cincisprezecea ediţie derulată de statul român. Numărul investitorilor la bursă a continuat să crească, la finalul anului trecut ajungând la 178.000. Dintre aceștia, aproximativ 37.000 sunt exclusiv deținători de Fidelis.

Desigur că aș vrea să văd listări și din partea companiilor private. Avem discuții, alături de BVB, pentru a atrage pe piața de capital din România companii puternice și sustenabile. Avem nevoie însă ca firmele care sunt deja pe piață să facă totul pentru a spori încrederea atât în ceea ce privește clienții de retail, cât și cei instituționali. Încrederea este cel mai de preț capital în piețele financiare și el trebuie sporit în fiecare moment”, a mai precizat Alexandru Petrescu.

Evoluții bune și la fondurile de pensii

“Fondurile de pensii au atins o capitalizare de 131 de miliarde de lei, puțin peste aproximativ 8,5% din PIB. Mă interesează să vedem operaționalizat și Pilonul IV. Evident că asta o putem face în parteneriat cu Ministerul de Finanțe, cu legislativul, astfel încât, odată operaționalizat acest pilon, să reducem presiunea pe bugetul de stat în ceea ce privește pensiile.

Din această perspectivă, vă asigur că ASF va avea constant o poziție proactivă în ceea ce privește actualizarea legislației pentru toate cele trei piețe reglementate. Pentru noi, succesul înseamnă intrarea pe piață de noi companii de asigurări, operaționalizarea Pilonului IV și creșterea capitalizării bursiere. Semnele sunt bune, dar evident că lucrurile nu se întâmplă de la sine”, a concluzionat Alexandru Petrescu în cadrul Gândul Euro Industry Summit.

Conferința „ GÂNDUL EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:

  • Creșterea competitivității industriei romănești și a celei europene;
  • Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
  • Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
  • Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale Sprijin financiar din fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului,
    aluminiului, cimentului și altele;
  • Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa catre targeturile europene;
  • Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitațile europene in domeniul digitalizării și inteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
  • Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

„GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Partenerii „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.

CITEȘTE ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Constantin, Hidroelectrica: „Încurajăm dezvoltarea industriei din România”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Preoteasa, secretar de stat MIPE: „Finanțările pentru întreprinderile mari sunt limitate, dar există și perspective”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu