GÂNDUL LIVE. Florin Jianu, președintele CNIPMMR: Când IMM-urile au fost puse la un loc cu toate celelalte structuri economice, politicile au avut de suferit

Publicat: 17/06/2021, 19:54
Actualizat: 17/06/2021, 19:57

Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre necesitatea unui minister al IMM-urilor și în ce măsură poate fi redusă presiunea fiscală.

„S-a văzut de fiecare dată că atunci când am avut un minister al IMM, politicile au fost adecvate.

Când IMM-urile au fost puse la un loc cu toate celelalte structuri economice, politicile au avut de suferit.

Nu pentru că acolo nu era un specialist, ci pentru că complexitatea unui asemenea domeniu, al economiei, unde ai structuri ale apărării naționale, securitatea energetică, a lăsat la urmă IMM-urile.

IMM-urile au nevoie de o concentrare specifică pentru anumite politici.

99,8% din economie e reprezentată de IMM-uri. Avem 3.000 de companii mari și 700.000 IMM-uri.

La nivel european sau SUA, IMM-urile aduc în PIB 60-65%. Asta trebuie să facem și noi. IMM-urile reprezintă de fapt coloana vertebrală. Sunt oameni din comunități, care pleacă dintr-un loc și fac o firmă și nu vor închide niciodată să se mute pe alte piețe.

Nu sunt adeptul unei discuții companii mari vs companii mici. Dar IMM-urile au grijă de angajați și plătesc angajații și ce se întâmplă în companiile multinaționale.”, a spus Jianu la GÂNDUL LIVE.

Fiscalitatea în România, printre cele mai scăzute în UE

„Fiscalitatea în România e una din cele mai scăzute la nivel european. Pe muncă putem discuta.

Este o presiune pentru ceea ce înseamnă angajații. Mai degrabă creșterile se bazează pe o scădere a impozitării. Pentru susținerea intrării în economie trebuie să creăm din nou programe de tipul Startup Nation. Am văzut că au propus un program , plecat tot de la noi, care modificat Startup Nation. Acest lucru creează emulație în rândul tinerilor.

Cred că știu foarte bine antreprenorii ce au de făcut, eu le mulțumesc pentru efortul de zi de zi. Acest lucru ne mobilizează și pe noi să-i reprezentăm cu cinste. Cu siguranță cu toții vom trece de această perioadă dificilă. Important e să-și găsească motivația, să trecem cu bine peste această perioadă dificilă.”, a mai precizat Florin Jianu.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult