Sociolog, după ce Grigore Leșe a spus că melodia „Aşa-i românul” provine din folclorul MAGHIAR: Mai toate simbolurile românești sunt împrumutate

Sociolog, după ce Grigore Leșe a spus că melodia „Aşa-i românul” provine din folclorul MAGHIAR: Mai toate simbolurile românești sunt împrumutate
Publicat: 04/12/2023, 10:39
Actualizat: 04/12/2023, 10:41

Controversa declanșată după ce rapsodul Grigore Leşe a susținut că melodia „Aşa-i românul” provine din folclorul maghiar a dus la multe reacții. Sociologul Gelu Duminică afirmă că „mai toate „simbolurile” românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini”, că multe dintre evenimentele din istoria noastră cu care ne lăudăm „au fost posibile într-un context global în care noi am fost jucători minori”.

„Îmi tot circulă pe Facebook o afirmație a d-lui Grigore Leșe (muzicolog și interpret de muzică populară) care ne spune ca o melodie celebră naționalist-patriotică este de fapt un «cover» după o melodie maghiară.

Pentru mine, această realitate îmi arată doar nimicnicia naționalismul fanatic și faptul că suntem o societate globală care nu a fost mare piatră de temelie pentru cultura europeană, cum suntem deseori mințiți. A nu se uita că noi avem niște intelectuali pământeni doar de mai puțin de 200 de ani, cu vreo 800 de ani diferență de marile civilizații europene – vezi anul de înființare a Universității din Bolognia”, afirmă, într-o postare pe Facebook, sociologul Gelu Duminică.

„Mai toate «simbolurile» românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini”

„Mai toate «simbolurile» românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini. Sarmalele, teatrul, micii, opera, sistemul de sănătate, ciorba de burtă, podul de la Cernavodă, clădirile simbol ale Bucureștiului (ateneu, palatul regal, Peleș, clădirile art-nouveau, etc), chiar și mănăstirile istorice care au fost clădite cu arhitecți străini și cu forța de muncă a robilor romi, toate astea și multe altele sunt datorită «veneticilor».

Chiar și Revoluția de la 1848, războiul de independență, Marea Unire de la 1918 și Revoluția din 1989, etc, au fost posibile intr-un context global în care noi am fost jucători minori (pentru cine nu știe, spre exemplu, România a capitulat după marile victorii din Moldova semnând un tratat de pace umilitor la Buftea, fiind puși la masa „învingătorilor” datorită eforturilor Casei Regale și după ce am denunțat tratatul de pace chiar înainte ca Războiul să se termine).

În plus, nu trebuie să uităm că atât de mândri am fost de Marea Unire încât toți cei care au avut un rol în acest mare act politic au sfârșit tragic în închisorile comuniste de la Sighet și Aiud.

Puritatea etnică nu există. Și nici Geția.

Există, vorba lui Sorescu, doar o țară la o margine de mare, unde valurile fac noduri albe, pe care trebuie s-o iubim și altfel decât îmbrăcând ie, mâncând fasole cu ciolan și cântând „noi suntem români”. S-o iubim și să ne bucurăm că avem privilegiul de-a fi în Europa. Fără de care, ar fi fost vai și-amar……”, adaugă sociologul.

Grigore Leşe: Melodia „Aşa-i românul” e ungurească

Artistul Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar.

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: «Noi suntem bulgari», iar ungurii – «Noi suntem unguri». Sau «Aşa-i românul». Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. «Mă rog fierbinte», spune textul, «pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!». Nu! «Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu», adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe la Prima TV, conform News.ro.

Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională. ”Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: ”Ale cui sunt hainele?”. ”Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie”, a afirmat Grigore Leşe, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului