Germania trimite avioane de luptă Eurofighter în România pentru a întări apărarea NATO

Germania trimite avioane de luptă Eurofighter în România pentru a întări apărarea NATO
Sursa FOTO: Wikipedia
Publicat: 28/01/2022, 21:41

Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările NATO încearcă să îşi sporească prezenţa în Europa de Est, ca parte a unei confruntări cu Rusia, informează vineri agenţia germană de presă DPA.

Scopul este de a fi gata să răspundă rapid la alerte în colaborare cu forţele italiene, precizează forţele aeriene germane, sau Luftwaffe.

„Contingentul german va fi integrat pe scară largă în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a organizaţiei de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului şi personalului”, conform Agerpres.

Ambasadorul german Peer Gebauer la București a declarat zilele trecute că Germania se poziționează în continuare ”ferm” alături de România și consideră că solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO din România şi revenirea la situaţia din anul 1997 trebuie respinse cu fermitate.

”Nu putem da ceasul înapoi cu 25 de ani. Apartenenţa României la NATO reprezintă o realizare esenţială şi nu poate fi pusă la îndoială de către terţi.”, a declarat ambasadorul.

Începând de la mijlocul lunii februarie, Forţele aeriene germane (Luftwaffe) vor participa cu avioane Eurofighter şi soldaţi la măsura Poliţie Aeriană Întărită Zona de Sud (Enhanced Air Policing South).