Gigantul rus Novatek SUSPENDĂ operaţiunile la terminalul din Golful Finlandei, după un incendiu atribuit de presă unui atac ucrainean cu dronă

Gigantul rus Novatek SUSPENDĂ operaţiunile la terminalul din Golful Finlandei, după un incendiu atribuit de presă unui atac ucrainean cu dronă
Sursa foto: Novatek.ro
Publicat: 21/01/2024, 22:49

Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate din Rusia, a transmis duminică că a fost forţat să suspende unele operaţiuni la un terminal uriaş de export din Marea Baltică. Decizia a fost luată din cauza unui incendiu uriaș declanşat, conform relatărilor din presa ucraineană, de un atac cu dronă al Ucrainei.

Compania rusă a afirmat că incendiul a fost provocat de ”o acţiune externă”.

Novatek, care este şi al doilea mare producător de gaze din Rusia, a spus că a oprit operaţiunile de la terminalul Ust-Luga în urma incidentului, în timp ce oficialii locali au vorbit despre producerea unor ”explozii” la acesta, transmite Reuters.

Uriaşul complex Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 km (110 mile) vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere şi gaze pe pieţele internaţionale. Acesta procesează condens de gaz stabil în nafta uşoară şi grea, combustibil pentru avioane, păcură şi motorină, potrivit site-ului web Novatek.

Nu este clar cât de mult va dura întreruperea, câte nave cisternă vor trebui să aştepte în afara portului şi care ar fi efectul asupra pieţelor internaţionale de energie.

Agenţia de presă Interfax-Ucraina, citând surse anonime, a declarat că incendiul a fost rezultatul unei operaţiuni speciale efectuate de serviciile de securitate ucrainene.

„Terminalul petrolier Ust-Luga din regiunea Leningrad este o facilitate importantă pentru inamic. Acolo este rafinat combustibil, care, printre altele, este furnizat şi trupelor ruse. Un atac reuşit asupra unui astfel de terminal nu numai că produce daune economice inamicului, privând ocupanţii de oportunitatea de a câştiga bani pentru a duce război în Ucraina, dar şi complică semnificativ logistica combustibilului pentru armata rusă”, a spus o sursă citată de Reuters.

Reuters nu a putut confirma că incendiul a fost rezultatul unui atac cu dronă ucraineană.

Un astfel de atac ar demonstra capacitatea Kievului de a desfăşura lovituri mai adânc în Rusia decât de obicei, folosind ceea ce se crede că sunt drone produse pe plan intern, într-un moment în care se află în defensivă pe câmpul de luptă şi se luptă să-şi asigure la fel de multă finanţare occidentală.

O serie de lovituri din ultimele zile care vizează instalaţiile energetice ruseşti, ar ridica, de asemenea, întrebări incomode cu privire la calitatea sistemelor ruseşti de apărare aeriană în jurul infrastructurii cheie.

Incidentul, împreună cu ceea ce Rusia spune că a fost o lovitură de artilerie ucraineană asupra civililor într-un oraş ţinut de ruşi din estul Ucrainei, Doneţk, care a făcut cel puţin 25 de morţi, ar putea atrage o răzbunare mai amplă a Rusiei, într-un război care nu dă semne de sfârşit.

Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad, a declarat în aplicaţia de mesagerie Telegram că nu au existat victime la terminalul Ust-Luga şi că toţi lucrătorii au fost evacuaţi în siguranţă. Agenţiile de presă ruse au raportat că două rezervoare de stocare şi o staţie de pompare au fost avariate, dar că incendiul a fost ţinut sub control.

Novatek a declarat într-un comunicat că a suspendat unele operaţiuni după incendiu, despre care a spus că a fost rezultatul ”influenţei externe”.

„Procesul tehnologic de la Novatek-Ust-Luga a fost oprit, iar un sediu operaţional a fost înfiinţat, pentru eliminarea consecinţelor. Evaluarea daunelor va fi efectuată ulterior”, a spus compania.

Postul de ştiri rus Shot a relatat că locuitorii locali au auzit o dronă acţionând în apropiere, urmată de mai multe explozii. Rusia şi Ucraina şi-au vizat reciproc infrastructura energetică în atacuri menite să perturbe liniile de aprovizionare şi logistica, fiecare parte căutând să o demoralizeze pe cealaltă,  notează news.ro.

Novatek a procesat 3,4 milioane de tone de condensat de gaz stabil la complex în prima jumătate a anului 2023, conform celor mai recente date disponibile, în creştere cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula