Greenpeace România: Doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți crunt, în Suceava, în timpul filmărilor despre tăierile ilegale de păduri. Ce face poliția

Greenpeace România: Doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți crunt, în Suceava, în timpul filmărilor despre tăierile ilegale de păduri. Ce face poliția
Tiberiu Boșutar, joi după-amiază, pe contul de Facebook al asociației Legea Codrului / Sursa: Facebook - Legea Codrului
Publicat: 17/09/2021, 11:10
Actualizat: 17/09/2021, 11:15

Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost atacați, joi după amiază, în timp ce pregăteau filmările pentru un deocumentar internațional despre tăierile ilegale de păduri de păduri din România, a anunțat Greenpeace România. Organizația face apel la oamenii legii să ducă până la capăt ancheta deschisă în acest caz.

Echipa de jurnaliști și activistul de mediu care o însoțea au fost atacați de 20 de indivizi, joi după amiaza, când documentau subiectul tăierilor ilegale de păduri.

Echipamentul și toate înregistrările au fost distruse

„Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, a anunțat joi seara, printr-o postare pe Facebook, organizația GreenPeance.

Potrivit reprezentanților organizației, câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei, iar avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență.

„Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, au transmis reprezentanții Greenpeace.

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar: „Nu vreau să fiu tratat de un sistem bolnav”

Greenpeace a anunțat joi seara că, că, din primele informații, toți trei primesc îngrijiri medicale, iar condiția lor este stabilă.

„AȘA ȘTIU SĂ ”DISCUTE” HOȚII DE LEMNE……..REVIN CU DETALII”, scria Tiberiu Boșutar, joi după-amiază, pe contul de Facebook al asociației Legea Codrului, unde a postat o poză în care se vede că afost lovit în zona feței și are urme de sânge.

Într-o înregistrare realizată de News Bucovina la sosirea lui Tiberiu Boșutar la Spitalul Județean din Suceava, se vede cum activistul de mediu avea răni la nivelul feței, dar a coborât de pe targă și a ieșit din incinta unității sanitare, spunând că nu vrea să fie tratat de „un sistem bolnav”. El a reclamat că a fost sunat de purtătorul de cuvânt al Ambulanței Suceava, care i-ar fi reproșat că a filmat în ambulanță.

Este vorba de interviu acordat din ambulanță pentru News Bucoviona, în care a povestit cum s-a prdus atacul, subiniind că a fost „atacat și băut de sistem”.

„Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus activistul de mediu sucevean.

„Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus Boșutar.

Potrivit declarațiilor lui, era alături de jurnaliști, chemat de un localnic, și că au decis să nu intre în fond forestier fără proprietar și silvicultor. „Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultor care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a spus Boșutar. Activistul a spus că au spart toate echipamentele. Între timp, unul dintre jurnaliști a căzut în râpă și a reușit să fugă și să sune la 112 pentru ajutor.

Boșutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că a fost amenințat că îi cunosc familia și unde stă, dar că atacatorii sunt știuți de polițiști.

Activistul a spus că a fost obligat să se dezbrace complet sub amenințare.

„M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi”, a mai spus activistul de mediu.

„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las”, a mai spus Boșutar. „E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii și i-am recunoscut că și în anii trecuți aceeași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veți vorbi cu familia dacă țara nu înțelege despre ce e vorba”, a mai spus Boșutar, pentru News Bucovina.

„Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus Boșutar.

Interviul din ambulanță pentru News Bucovina:

Care e poziția poliției

Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, a declarat pentru Digi24 că la sediul Poliției din Vatra Dornei au fost duse la audieri cinci persoane implicate în aceste violențe.

Oficialul a spus că nu a fost depusă încă o plângere penală pentru violențe, loviri și distrugere, dar că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au început cercetare penală pentru aceste fapte. „Aceste documente și acte procedurale (plângeri – n.r.) trebuie îndeplinite pentru că e vorba de infracțiuni pentru care ele sunt necesare. Noi ne-am sesizat din oficiu”, a spus Ionuț Epureanu.

Ulterior, după audieri și după studierea altor probe existente la dosar se vor lua măsurile procesuale care se impun, a adăugat reprezentantul polițiștilor suceveni.

Potrivit declarațiilor, ancheta urmărește acum să costate câte persoane au fost implicate în aceste violențe, ce calitate aveau în timpul infracțiunii, gradul de implicare a fiecăruia. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a spus că nu se știe momentan dacă aceste persoane au fost implicate în trecut în alte fapte similare, a spus reprezentantul poliției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice