GÂNDUL LIVE. Tánczos Barna, despre tăierile ilegale de păduri și atacurile asupra personalului de pază: „Sunt zone unde trebuie să intrăm și să protejăm” / „Este nevoie de trasabilitate strictă, legală, foarte severă, sancțiuni” – VIDEO

Redactor:
Cătălin Prejbeanu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a vorbit la GÂNDUL LIVE, ediția de joi, 15 aprilie, despre atacturile asupra personalului care se ocupă de paza pădurilor din România, dar și despre tăierile ilegale de păduri.

Tánczos Barna a susținut că o măsură prin care atacurile asupra pădurarilor pot fi reduse este echiparea acestora cu mijloacele potrivite de apărare împotriva atacatorilor precum armanetul.

„Sunt undeva la 20.000 de persoane implicate în activitatea forestieră, în pază și în conducerea activității de pază. Sunt zeci de atacuri anual la adresa pădurarilor. I-am îndemnat să aloce resurse suplimentare pentru dotare cu armanent, dotare cu mijloace cu care să se apere pădurarii. Este lucrul cel mai important ca cei care păzesc pădurea să se simtă cât de cât în siguranță”, a declarat Tánczos Barna

Exploatarea forestieră, monitorizată prin SUMAL 2

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a supliniat importanța asigurării de fonduri pentru dotarea personalului cu mijloace de apărare în fața atacurilor celor care defrișează ilegal pădurile țării.

„Partea de monitorizare a activității de exploatare este asigurată acum prin SUMAL 2, un sistem pornit pe 31 ianuarie. (…) Cantități mari de masă lemnoasă intrau în economie, dar fără acte. Și acum numărul de transporturi evidențiate în sistem a crescut, cantitatea evidențiată a crescut, cantitatea monitorizată și procesată în România a crescut. Este prematur să tragem concluzia de «WOW, am terminat și este bine». Zi de zi urmăresc rezultatele, analizele, comandăm din ce în mai multe analize macro, cu big data, să vedem fenomene, medii, elementele care ies din plajele normale”, a explicat ministrul la GÂNDU LIVE.

De asemenea, Tánczos Barna a punctat faptul că „se exploatează peste tot” – „Unde există pădure, pe lege, se poate exploata”.

„De aici pornește ipocrizia. Dacă am proteja fiecare metru pătrat de pădure și am interzice complet exploatarea ne-ar costa atât de mult încât n-ar fi de-ajuns tot bugetul României – paza și compensațiile pentru proprietarii de păduri care trebuie să realizeze un venit ca să plătească paza și să și rămână cu ceva”, a mai explicat ministrul.

Ministrul Tánczos Barna: În zona București-Ilfov este nevoie de o protecție mai strictă

„Dar, sunt zone unde trebuie să intrăm și să protejăm. De exemplu, zona București-Ilfov. Se exploatează… de o săptămână, în fiecare zi, fac verificări în fiecare pădure, unde se face exploatare în zonă. Am vorbit astăzi și la nivelul Guvernului. O să venim cu o propunere. Cred că aici este nevoie de o protecție mai strictă. Este o zonă depopulată, probleme cu calitate aerului… trebuie să venim să protejăm pădurilor, dar în același timp să venim cu compensații pentru proprietarii privați, acolo unde este proprietar privat”, a explicat Tánczos Barna.

Ministrul a explicat să în mod legal, proprietarul care deține un pământ unde se fac tăieri de pădure trebuie să și planteze.

„Soluția este să protejăm zonele care trebuie protejate, în celelalte zone, trasabilitate strictă, legală, foarte severă, sancțiuni, astfel încât cine taie să taie legal”, a subliniat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide