GÂNDUL LIVE. Tánczos Barna, despre tăierile ilegale de păduri și atacurile asupra personalului de pază: „Sunt zone unde trebuie să intrăm și să protejăm” / „Este nevoie de trasabilitate strictă, legală, foarte severă, sancțiuni” – VIDEO

Publicat: 15/04/2021, 21:04
Actualizat: 15/04/2021, 23:12

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a vorbit la GÂNDUL LIVE, ediția de joi, 15 aprilie, despre atacturile asupra personalului care se ocupă de paza pădurilor din România, dar și despre tăierile ilegale de păduri.

Tánczos Barna a susținut că o măsură prin care atacurile asupra pădurarilor pot fi reduse este echiparea acestora cu mijloacele potrivite de apărare împotriva atacatorilor precum armanetul.

„Sunt undeva la 20.000 de persoane implicate în activitatea forestieră, în pază și în conducerea activității de pază. Sunt zeci de atacuri anual la adresa pădurarilor. I-am îndemnat să aloce resurse suplimentare pentru dotare cu armanent, dotare cu mijloace cu care să se apere pădurarii. Este lucrul cel mai important ca cei care păzesc pădurea să se simtă cât de cât în siguranță”, a declarat Tánczos Barna

Exploatarea forestieră, monitorizată prin SUMAL 2

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a supliniat importanța asigurării de fonduri pentru dotarea personalului cu mijloace de apărare în fața atacurilor celor care defrișează ilegal pădurile țării.

„Partea de monitorizare a activității de exploatare este asigurată acum prin SUMAL 2, un sistem pornit pe 31 ianuarie. (…) Cantități mari de masă lemnoasă intrau în economie, dar fără acte. Și acum numărul de transporturi evidențiate în sistem a crescut, cantitatea evidențiată a crescut, cantitatea monitorizată și procesată în România a crescut. Este prematur să tragem concluzia de «WOW, am terminat și este bine». Zi de zi urmăresc rezultatele, analizele, comandăm din ce în mai multe analize macro, cu big data, să vedem fenomene, medii, elementele care ies din plajele normale”, a explicat ministrul la GÂNDU LIVE.

De asemenea, Tánczos Barna a punctat faptul că „se exploatează peste tot” – „Unde există pădure, pe lege, se poate exploata”.

„De aici pornește ipocrizia. Dacă am proteja fiecare metru pătrat de pădure și am interzice complet exploatarea ne-ar costa atât de mult încât n-ar fi de-ajuns tot bugetul României – paza și compensațiile pentru proprietarii de păduri care trebuie să realizeze un venit ca să plătească paza și să și rămână cu ceva”, a mai explicat ministrul.

Ministrul Tánczos Barna: În zona București-Ilfov este nevoie de o protecție mai strictă

„Dar, sunt zone unde trebuie să intrăm și să protejăm. De exemplu, zona București-Ilfov. Se exploatează… de o săptămână, în fiecare zi, fac verificări în fiecare pădure, unde se face exploatare în zonă. Am vorbit astăzi și la nivelul Guvernului. O să venim cu o propunere. Cred că aici este nevoie de o protecție mai strictă. Este o zonă depopulată, probleme cu calitate aerului… trebuie să venim să protejăm pădurilor, dar în același timp să venim cu compensații pentru proprietarii privați, acolo unde este proprietar privat”, a explicat Tánczos Barna.

Ministrul a explicat să în mod legal, proprietarul care deține un pământ unde se fac tăieri de pădure trebuie să și planteze.

„Soluția este să protejăm zonele care trebuie protejate, în celelalte zone, trasabilitate strictă, legală, foarte severă, sancțiuni, astfel încât cine taie să taie legal”, a subliniat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
NEWS ALERT! Cartierele din București care ar putea rămâne fără căldură la iarnă. 'Sunt cele...
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
IREAL! Averea strânsă de Nadia Comăneci după ce s-a mutat în SUA. Americanii sunt uimiți
Interviu cu Cristian CÎRJALIU, primarul comunei Agigea! VIDEO
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
E interzis! După ce incidență nu vom mai ieși din casă. Guvernul a decis acum
Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...