Imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș – GALERIE FOTO

Publicat: 27/07/2023, 23:30
Actualizat: 27/07/2023, 23:42

Infernul de la azilul din Mureș a fost raportat de Centrul de Resurse Juridice la Palatul Victoria, deși lucrurile par să fi fost de notorietate de aproape un an. Ulterior un apel telefonic la 112 a alertat Poliția. În doar câteva ore, informația despre grozăviile de la Căsuța Lu’Min din Bărdești au ajuns, în sfârșit, la Guvern. Opt pacienți au fost găsiți îngrămădiți  la subsol. Trei dintre cei găsiți în subsolul imobilului sunt minori cu dizabilități. Copiii găsiţi în beci nici nu figurează în evidenţele centrului. Patronul a fost luat de polițişti şi dus la audieri. A urmat reacția promptă a premierului și a ministrului Muncii. Vezi detalii AICI.

Copii care nu existau în acte, plasați în beci

Politiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil, din Bărdești, mai multe rezidenți, oameni cu dizabilități sunt ținuți în mizerie, maltratați fizic și psihic. Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, au cerut intervenție de urgență. Condițiile în care au fost găsite sunt improprii, iar procurorii au fost sesizați de Poliția județeană.

Noi imagini ale groazei în azilele din România

Oamenii legii au mers la locul indicat și au constatat că este vorba despre mai mulţi adulți, printre care și trei copii care, în acte, nici nu existau.

Marcel Ciolacu afirmă că, potrivit raportului, Centrului de Resurse Juridice „victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”.

Ministrul Muncii a retras licența Asociaţiei „Re-Min”

La rândul ei, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti. De asemenea, ea a cerut urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această „situaţie revoltătoare”.

Raportul Centrului de Resurse Juridice, înspăimântător

Vă prezentăm fără nici o intervenție editorială raportul Centrului de Resurse Juridice:

Șoc după șoc în azilul din Mureș

„Scopul CRJ nu a fost de a comunica public astăzi principalele observații, dar ca urmare a comunicării publice din partea autorităților responsabile, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări:

Ca urmare a uneia dintre multele sesizări pe care CRJ le primește în mod constant cu privire la tratamentele inumane și degradante în care sunt ținute persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, astăzi, 27 iulie, CRJ a efectuat o vizita de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.

  • Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).
  • Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale
  • O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor
  • Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele
  • La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.
  • Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului

Am colaborat cu autoritățile pe parcursul a câtorva ore

După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.

  • Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane
  • Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.
  • Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore.
  • După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis
  • Am rămas la fața locului până când ne-am asigurat că toate persoanele sunt preluate în siguranță de către autorități.
  • Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate.

Urmează să elaborăm un raport detaliat pe care să-l adresăm autorităților responsabile, precum și publicului, așa cum facem de fiecare dată.”

Foto: Centrul de Resurse Juridice

CITEȘTE ȘI:

Dosarul „AZILELE GROAZEI”: Frații Godei rămân în arest preventiv. Decizia e definitivă

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Ce a apărut la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel Dragomir. Ți se rupe...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu