În ce condiții se pot lua ANTIBIOTICELE fără rețetă. Colegiul Farmaciștilor din România: „Farmacistul poate refuza acordarea anumitor medicamente”

În ce condiții se pot lua ANTIBIOTICELE fără rețetă. Colegiul Farmaciștilor din România: „Farmacistul poate refuza acordarea anumitor medicamente”
Publicat: 24/01/2024, 09:00

Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care va rămâne în farmacie şi „doar în situaţii de urgenţă” se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Din păcate, acest ordin al ministrului Sănătății nu a fost înțeles de toată lumea și a stârnit reacții în spațiul public. Conform reprezentantului Colegiului Farmaciștilor din România, Anca Crupariu, din farmacii li s-a comunicat că pacienții au înțeles informația greșit și că ei consideră că, pe o declarație de proprie răspundere, pot imediat să ia o doză inițială.

„Farmaciile au semnalat. Chiar și noi am primit, ieri după-amiază, din partea unei farmacii rugămintea de a încerca să clarificăm acest aspect, pentru că un pacient a făcut un scandal monstru în farmacie, că el știe «că e voie» și că dacă el cere și declară pe proprie răspundere e suficient. Farmacista spunea că nu se justifica cu nimic, nici măcar nu spunea pentru ce îi trebuie, ci striga că este dreptul lui și atât.

Ordinul acesta specifică faptul că farmacistul, la eliberarea unei doze de urgență, va respecta regulile de bună practică farmaceutică, iar regulile de bună practică farmaceutică spun foarte clar că farmacistul poate refuza acordarea unor servicii atunci când consideră că refuzul este justificat de interesul sănătății pacientului, iar, în același timp, tot regulile de bună practică farmaceutică sunt aprobate printr-un ordin al ministrului Sănătății din 2010 și acest ordin specifică foarte clar că farmacistul poate acorda servicii farmaceutice de urgență, dar în cadrul serviciilor farmaceutice de urgență el are niște obligații, obligații de a discuta cu solicitantul despre tratamentul cu antibiotice, în cazul nostru investighează starea pacientului și ia o decizie.

Ultimul comunicat al Ministerului Sănătății, din punctul nostru de vedere, clarifică foarte mult situația, în sensul că nu este nevoie de niciun model special de formular în cazul în care este vorba de o prescriere în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, deci o prescriere la liber și, de asemenea, se clarifică faptul că ministerul a decis ca acea doză de urgență să nu fie de 72 ore, ci numai pentru 48 de ore„, a explicat pentru Gândul, Anca Crupariu.

„Trebuie să existe o justificare clară a afecțiunii pentru care se eliberează antibioticul”

„Doza de urgență” nu este un concept nou, însă acum este foarte bine punctat faptul că trebuie să existe, în scris, datele privind afecțiunea pentru care se recomandă antibioticul.

„Această doză de urgență se poate face din 2010, pentru că este înscrisă în codul deontologic al farmacistului și lucrurile se întâmplau așa. Ceea ce este foarte bine punctat, într-un fel nou, nou, pentru că apare într-un ordin al ministrului Sănătății, dar este, cum să spun, ar fi fost întotdeauna obligația prescriptorului. Este vorba de a scrie pe această prescripție care este, repet, nu o rețetă compensată sau gratuită, este vorba de o rețetă simplă, la liber, de a se scrie întotdeauna foarte clar numele pacientului, CNP, datele privind afecțiunea pentru care se recomandă în codul ATC care este al Organizației Mondiale a Sănătății.

Deci ca aceste lucruri să fie foarte clar respectate, să devină o obligație absolută a medicului prescriptor. Acest fapt a preocupat comunitatea farmaciștilor și, anul trecut, chiar s-a făcut un studiu pe vreo 10.000 de rețete și s-a depistat că în jur de 25% dintre rețetele care prescriau antibiotice, deci nu din totalul de 10.000, dar din totalul rețetelor care prescriau antibiotice, din grabă aveau scris numai antibioticul și deloc diagnosticul, lucru care nu mai trebuie să se întâmple. Trebuie să existe o justificare clară a afecțiunii pentru care se eliberează antibioticul și din acest punct de vedere, noi, Colegiul Farmaciștilor din România, salutăm acest ordin„, a mai explicat reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România.

„Rezistența microorganismelor la antibiotice este un flagel mondial”

Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în toată lumea. Din păcate, oamenii le utilizează greșit și, astfel, se ajunge la un consum „excesiv” de antibiotice.

„Această rezistență a microorganismelor la antibiotice este un flagel mondial și trebuie să se lupte împotriva acestei rezistențe. Sunt bacterii care au devenit rezistente. Sunt antibiotice cunoscute cărora li s-a redus sfera de acțiune. Este un lucru mult prea grav și trebuie să ajungă acest aspect în conștiința ultimului utilizator”, a completat Anca Crupariu.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătăţii CLARIFICĂ noile reguli de eliberare a antibioticelor: Ordinul nu impune niciun model special de formular

Farmaciștii reclamă că MS nu a ţinut cont de SOLICITĂRILE lor în privința Ordinului care are ca obiectiv reducerea consumului de antibiotice

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...