Farmaciștii reclamă că MS nu a ţinut cont de SOLICITĂRILE lor în privința Ordinului care are ca obiectiv reducerea consumului de antibiotice

Farmaciștii reclamă că MS nu a ţinut cont de SOLICITĂRILE lor în privința Ordinului care are ca obiectiv reducerea consumului de antibiotice
Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 23/01/2024, 11:18
Actualizat: 23/01/2024, 11:33

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor precizează că va solicita lămuriri cu privire la aspectele de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni. Reclamțiile vin după ce un Ordin emis de Ministerul Sănătăţii stabileşte că prescripţiile pe baza cărora sunt eliberate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic să fie reţinute în farmacie şi în anumite cazuri să se poată elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi farmacii, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă.

„Modificările pe care le aduce prezentul ordin influenţează cu precădere modul de prescriere şi de eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, afectând în principal activitatea furnizorilor, medici şi farmacişti, în legătură cu aceste medicamente. Aşadar, asociaţia noastră va solicita şi clarificări în privinţa aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, prin obligaţiile suplimentare ce le revin în legătură cu înregistrarea, eliberarea şi raportarea acestor prescripţii”, se arată în comunicatul Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor.

Farmaciștii sunt nemulțumiți de faptul că cei din Ministerul Sănătății nu au ținut cont de solicitărilor lor.

„Apreciem ca fiind regretabil faptul că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile noastre transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului. La fel de regretabil este şi modul în care a gestionat valul de reacţii ce a urmat publicării în Monitorul Oficial, prin precizările de pe pagina de web oficială din data de 22.01.2024, care au fost în contradicţie cu prevederile noului ordin, dar şi ale legislaţiei în vigoare, ducând astfel în eroare pacienţii.

Rolul Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie în sensul informării corecte a cetăţenilor cu privire la noile dispoziţii legale, dar şi de elabora programe eficiente de educare a populaţiei cu privire la modul corect şi responsabil de utilizare a antibioticelor. Astfel de acţiuni considerăm că ar avea efecte mult mai bune în combaterea rezistenţei la antibiotice decât simpla adoptare a unor noi reglementări în domeniu”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanții Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor spun că doza de urgenţă cu privire la medicamentele ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care poate fi eliberată în farmacii nu reprezintă un concept nou.

„Acest lucru nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist care, în calitatea sa de specialist, evaluează situaţia şi eliberează doza de urgenţă dintr-un medicament dacă consideră necesar, alături de recomandarea de a consulta medicul cât mai curând”, se mai arată în comunicat.

Eroare corectată în decretul pentru antibioticele fără rețetă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat pentru Digi24 că decretul în care era prevăzut termenul de 72 de ore în care românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă a fost greșit și că eroarea a fost corectată.

„Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.

Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a transmis Ministerul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătăţii CLARIFICĂ noile reguli de eliberare a antibioticelor: Ordinul nu impune niciun model special de formular

Antibiotice la copii. Avertismentul lansat de la Mihai Craiu: ”O să vedem efectele repede”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman