Un incendiu puternic a cuprins cel mai mare zăcământ de gaze din Rusia. Ce se întâmplă cu aprovizionarea Europei

Un incendiu puternic a cuprins cel mai mare zăcământ de gaze din Rusia. Ce se întâmplă cu aprovizionarea Europei
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 16/06/2022, 23:03
Actualizat: 16/06/2022, 23:07

Un incendiu puternic a izbucnit, joi dimineață, la cel mai mare zăcământ de gaze din Rusia, astfel că aprovizionarea Europei este afectată. O conductă din uriaşul câmp de gaze Urengoyskoye din Rusia s-a spart şi a provocat flăcările uriaşe.

Pompierii au reușit să neutralizeze incendiul, între timp, dar incidentul stârneşte temeri legate de întreruperi ale aprovizionării şi de creşteri de preţuri, deoarece zăcământul alimentează Europa prin intermediul gazoductului Yamal-Europa.

Gigantul energetic Gazprom a anunţat că incendiul a izbucnit parcursul nopţii la câmpul de gaz Urengoyskoye din regiunea Yamalo-Nenets din Siberia.

„Incendiul a avut loc la ora 2:30 dimineaţa pe 16 iunie (…) Nu s-au înregistrat victime. La ora 4 dimineaţa, incendiul a fost stins”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, citat de Mediafax.

Reprezentanţii Gazprom au mai spus că încă analizează amploarea pagubelor şi că nu a existat nicio întrerupere a livrărilor.

Acesta este cel mai recent incident care se produce la instalaţii cheie ale Rusiei. În contextul războiului cu Ucraina, incendiile repetate au provocat suspiciuni de sabotaj.

Ultima dată când un incendiu a afectat regiunea, în august anul trecut, au urmat o scădere considerabilă a producţiei şi o creştere a preţurilor.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult