India evacuează 135.000 de oameni, în timp ce ciclonul Tauktae, cel mai puternic din ultimele două decenii, urmează să lovească în această seară

India evacuează 135.000 de oameni, în timp ce ciclonul Tauktae, cel mai puternic din ultimele două decenii, urmează să lovească în această seară
Publicat: 17/05/2021, 17:03
Actualizat: 17/05/2021, 20:59

India a evacuat peste 135.000 de oameni pe coasta de vest a țării înainte de sosirea ciclonului „extrem de sever” Tauktae, care va ajunge pe uscat luni, cu vânturi de până la 185 de kilometri pe oră.

Evacuarea are loc în timp ce țara înregistrează cel mai mare număr de cazuri COVID-19 din lume.

„Este foarte probabil ca [ciclonul] să se deplaseze spre nord-nord-vest și să atingă coasta [statului] Gujarat în după-amiaza zilei de 17”, a declarat Departamentul indian de meteorologie (IMD) în ultima sa prognoză, relateazăBBC

Tauktae, care se află în prezent peste Marea Arabiei, este de așteptat să traverseze coasta de vest a statului când cade noaptea, cu vânturi susținute de 144 până la 165 de kilometri pe oră și rafale care pot ajunge la 185 de kilometri pe oră, potrivit IMD.

Atât Gujarat, cât și statul vecin Maharashtra sunt în stare de alertă maximă, pe fondul previziunilor de ploi abundente și vânt puternic.

De asemenea, IMD a lansat o alertă pentru inundații care pot ajunge la trei metri în mai multe zone de coastă și a solicitat suspendarea tuturor activităților de pescuit și evacuarea locuitorilor din zonele cele mai afectate.

Un înalt oficial al Gujarat, Pankaj Kumar, a raportat într-o declarație că autoritățile au evacuat deja peste 135.000 de persoane în fața ciclonului.

India se confruntă cu cea mai puternică furtună din regiune din 1998 încoace

Forța Națională de Răspuns la Dezastre din India (NDRF) a indicat pe Twitter că a trimis 101 echipe în șase state pentru a ajuta în eforturile de evacuare și salvare.

„În urma pregătirilor pentru ciclonul Tauktae, forțele aeriene indiene (IAF) au desfășurat duminică 16 mai două avioane C-130-J și una An-32 pentru a transporta 167 de trupe și 16,5 tone de echipamente NDRF. De la Calcutta la Ahmedabad”, principalul Gujarat oraș, a declarat astăzi Ministerul Apărării.

Ciclonul vine într-un moment critic în India, care continuă să înregistreze cel mai mare număr de infecții cu SARS-CoV-2 din lume, cu 281.386 de cazuri în această luni și peste 4.000 de decese, deși țara a înregistrat un declin comparativ cu înregistrările de două săptămâni în urmă.

Coasta indiană este adesea lovită de cicloni, una dintre ultimele decembrie, când Burevi a lovit sudul țării, ucigând cel puțin șapte și avariate sute de case.

În mai 2020, superciclonul Amphan a ucis peste o sută de oameni în India și Bangladesh, într-unul dintre cele mai grave evenimente de acest gen din ultimii ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase