Influența politică secretă a Reginei Elisabeta a II-a. A „omis” întâlnirea cu un singur președinte american dintre cei 14 lideri ai SUA din timpul domniei sale. Discuții în momente-cheie ale istoriei cu Gorbaciov și Putin (GALERIE FOTO)

Influența politică secretă a Reginei Elisabeta a II-a. A „omis” întâlnirea cu un singur președinte american dintre cei 14 lideri ai SUA din timpul domniei sale. Discuții în momente-cheie ale istoriei cu Gorbaciov și Putin (GALERIE FOTO)
Încoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953 a fost prima ceremonie de acest fel televizată, iar evenimentul a fost surprins în documentarul ITV „A Queen Is Crowned”/ Sursa: Profimedia
Publicat: 10/09/2022, 11:00

În cei peste 70 de ani de domnie, Regina Elizabeta a II-a s-a confruntat cu situaţii complexe, de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, recesiune, terorism, inflaţie, greve, aderarea la Uniunea Europeană și Brexit. A fost martora Războiului Rece, a căderii comunismului în centrul şi estul Europei, războaielor din Vietnam, Afganistan sau Irak. În tot acest timp, spun analiști britanici, ea a exercitat o influență politică discretă, „din spatele ușilor închise”, însă cu atât „mai puternică datorită acestui lucru”.

Regina Elisabeta a II-a, şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina a cincisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Era cel mai vârstnic monarh din lume şi suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, şi al doilea din istoria documentată a lumii, după Ludovic al XIV-lea al Franței – „regele Soare”, care a devenit rege la vârsta de 4 ani şi a domnit 72 de ani și 110 zile, între anii 1643 și 1715. În tot acest timp, domnia sa a fost contemporană cu 14 președinți ai SUA în exercițiu.

Suverana britanică a fost martora a mai mult decât câteva schimbări de regim în politica americană. În total, ea s-a întâlnit cu 13 din ultimii 14 președinți americani în exercițiu, de la Harry Truman – care a însoțit-o în prima sa vizită în Statele Unite, cu doi ani înainte de a fi încoronată – și până la președintele SUA în exercițiu Joe Biden.

Harry Truman a spus că „a cucerit inimile” publicului american, în timp ce Barack Obama a numit-o „cu adevărat unul dintre oamenii mei preferați”, notează nbcnews.com.

Excepție face Lyndon Johnson, care s-a mutat în Biroul Oval după asasinarea lui John F Kennedy.

Elisabeta a II-a cultivat legături cu zeci de lideri globali și alți monarhi, traversând lumea și primindu-i în Marea Britanie în mai mult de 100 de vizite oficiale de stat.

05 iunie 1961, Regatul Unit, Londra: Președintele american John Kennedy și soția sa Jacqueline, alături de Regina Elisabeta a II-a/ Hepta

Winston Churchill, unul dintre cei mai prețuiți mentori ai reginei

Ca șef de stat, a gestionat mandatele a 15 premieri britanici, de la conservatori precum Anthony Eden și Theresa May, până la liderii laburişti James Callaghan și Tony Blair.

„Povestea relațiilor ei cu (cei) care i-au fost premieri este esențială pentru semnificația domniei ei”, a scris jurnalistul Andrew Marr în biografia sa regală din 2011 „The Diamond Queen”.

Se presupune că Winston Churchill, care se afla la al doilea mandat în Downing Street când a urcat pe tron ​​în 1953, la 25 de ani, a fost unul dintre cei mai importanți mentori politici ai reginei.

„Ar fi inutil să pretind că vreun succesor va putea vreodată să ocupe locul primului meu prim-ministru”, i-a scris ea după demisia sa din 1955.

Churchill, în vârstă de 70 de ani, l-a aproape idolatrizat pe tânărul monarh, a scris istoricul Roy Jenkins într-o biografie din 2002 a titanului conservator.

Prințesa Elisabeta a Marii Britanii îl salută pe Winston Churchill la o recepție la Guildhall, la Londra. 23 martie 1950/ Profimedia

Decizii care au remodelat relațiile externe ale Marii Britanii

Elizabeta a II-a a făcut o serie de călătorii „inovatoare” în timpul domniei sale, inclusiv cea din 1965, devenind primul monarh britanic care a vizitat Germania în cinci decenii și cea din 2011, fiind primul suveran al Regatului Unit care a vizitat Republica Irlanda în ultimul secol.

Ea l-a găzduit la palatul Buckingam  pe președintele american John F Kennedy în 1961, pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1989 cu doar câteva luni înainte de căderea Zidului Berlinului și pe liderul sud-african anti-apartheid Nelson Mandela în 1996, notează Reuters.

„Există un mit că regina nu se implică niciodată în chestiuni politice. În viziunea publicului, tot ceea ce face este să acționeze la sfatul ministerului, semnând numele sau inițialele, acolo unde este necesar.

Dar ea a făcut întotdeauna mai mult decât atât. Ea exercită o putere extinsă, influențând politica guvernamentală și proiectele de lege înainte ca acestea să fie prezentate în parlament. Puterea ei este exercitată în spatele ușilor închise și este mai puternică datorită acesteia”, scria în februarie 2021, într-o analiză legată de influența politică a reginei Elisabeta a II-a, publicația The Conversation.

Liderul sovietic Mihail Gorbaciov și soția sa Raisa Gorbaciov cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și soțul ei Filip de Edinburgh la castelul Windsor pe 7 aprilie 1989, la sfârșitul vizitei oficiale a lui Gorbaciov in Marea Britanie.

Legi stricte care secretizează activitatea Casei Regale

Datorită legilor care secretizează activitatea Casei Regale, este extrem de greu de găsit dovezi documentare ale exercitării influenței reginei. În Regatul Unit, documentele guvernamentale care „se referă la” comunicările cu suveranul sau cu următoarele două persoane în ierarhia tronului, precum și cu oficialii palatului care acționează în numele lor nu intră sub incidența legilor privind libertatea de informare sau arhivele guvernamentale, mai notează jurnalista britanică Jo Adetunji în prestigioasa revistă de analiză socio-politică The Conversation.

Regina Elisabeta a păstrat coroana deasupra politicii interne a Regatului Unit, dar a fost întotdeauna pe deplin implicată în lumea politică. A susținut cu tărie construcția Commonwealth, chiar și atunci când premierii Marii Britanii și-au pierdut de mult încrederea în acest proiect și a mediat conflictele și disputele dintre politicienii britanici și cei ai statelor afiliate Coroanei britanice.

Regina și Ducele de Edinburgh s-au opus uneori implicării politice decise de guvernele Marii Britanii.

„În 1978 au fost nemulțumiți să fie forțați de ministrul de externe de atunci, David Owen, să-l primească pe dictatorul român Nicolae Ceaușescu și pe soția sa ca oaspeți la Palatul Buckingham” – The Conversation.

Profesorul universitar doctor Lavinia Betea, a explicat pentru Gândul că interesele vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie au fost de ambele părți economice.

”Șocul pentru publicul vremii a fost protocolul de cea mai înaltă ținută acceptat de Curtea Regală, întâmpinarea de către Regină la gară, covorul roșu, onorul pitoreștilor gărzi, călătoria în caleașca Reginei”, spune Lavinia Betea.

13/06/1978
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Filip- Ducele de Edinburgh îi salută pe președintele României Nicolae Ceaușescu și soția Elena la Palatul Buckingham din Londra

Însă numai foarte ocazional și pentru scurt timp Regina a permis propriilor ei opinii politice să iasă la suprafață. Într-o vizită la Bursa de Valori din Londra, după prăbușirea financiară din 2008, ea a întrebat brusc de ce nimeni nu a văzut criza venind. A urmat organizarea summitului G20 la Londra în 2009, unde cei mai puternici lideri ai lumii au avut dispute aprinse cu privire la modalitățile de a evita un colaps financiar global.

Secretarul de stat american Hillary Clinton este fotografiat cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și președintele francez Nicolas Sarkozy în timpul unei recepții pentru liderii mondiali care participă la summitul G20 la Palatul Buckingham, la Londra, pe 1 aprilie 2009.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Adele anunță „o mare pauză de la muzică”. Ce planuri are artista?