ÎPS Teodosie, explicații despre lipsa rolului unei femei în Biserică: ”Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia nu ar fi născut în dureri”

ÎPS Teodosie, explicații despre lipsa rolului unei femei în Biserică: ”Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia nu ar fi născut în dureri”
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie / FOTO: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 07/05/2021, 08:39

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit o explicatie despre lipsa rolului  femeii în Biserică, aşa cum are bărbatul. Înaltul prelat afirmă că lipsa femeilor din funcțiile important ale BOR nu are deloc de a face cu o discriminare.

ÎPS Teodosie a fost întrebat, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, dacă nu cumva este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul.

Înalt Prea Sfințitul spune că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”.  Arhiepiscopul mai spune că ”Ea (n.r. femeia) a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”.

De ce femeia nu are roluri importante în Biserică

Arhiepiscopul Tomisului afirmă că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei.

”Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale.

Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul.

Ei nu îşi cunoaşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia nu ar fi născut în dureri”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

El a continuat spunând că din cauza păcatului primordial femeia „naște fii în dureri”.

Femeii i s-a spus: . Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat”, a mai adăugat înaltul prelat dobrogean.

De asemenea, acesta vede condiția femeii alături de sfinți.

Maica Domnului este mai sfântă decât îngerii și decât sfinții. Este deasupra îngerilor și a sfinților. Nu este egală cu Dumnezeu, dar este aproape de Dumnezeu. Este cel mai aproape de Dumnezeu din neamul omenesc, astfel încât Dumnezeu, cu înțelepciunea Sa, a făcut echilibru ca nimeni să nu se simtă discriminat și fiecare să își poarte crucea vieții sale așa cum l-a lăsat Dumnezeu”, a mai spus Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.

Senatoarea Diana Șoșoacă, sfătuită de ÎPS Teodosie

Senatoarea Diana Șoșoacă nu exclude să candideze la alegerile prezidențiale, în urma discuției avute cu IPS Teodosie.

„Mi-aduc aminte ce mi-a spus Înalt Prea Sfințía Sa Teodosie când mi-a dat binecuvântarea să intru în poltică:  «Acceptă-ți destinul de jertfă», îți spun că mi-a spus  «acceptă-ți destinul de jertfă, îți spun că ai destin de jertfă și te opui, nu e bine să te opui. Ai un drum greu, acceptă-l și eu îți dau binecuvântarea!» Eu i-am spus că nu vreau să intru în politică și mi-a spus că de aici ai făcut cât ai putut, numai dacă vei fi acolo (în Parlament – N.R.) ne mai poți ajuta”, a afirmat Diana Șoșoacă.