Jake Sullivan: Toți cetățenii americani care sunt în Ucraina trebuie să plece imediat. Pericolul unui război este iminent

Jake Sullivan: Toți cetățenii americani care sunt în Ucraina trebuie să plece imediat. Pericolul unui război este iminent
Jake Sullivan
Publicat: 11/02/2022, 21:51
Actualizat: 12/02/2022, 07:42

Cetățenii americani sunt avertizați să plece urgent din Ucraina în maximum 48 de ore, întrucât situația va degenera foarte rapid. Sullivan a precizat că SUA nu vor putea garanta că se mai poate face ceva după ce rușii vor începe bombardamentele în Ucraina, a avertizat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Un atac rusesc ar putea începe în orice zi și ar începe probabil cu un asalt aerian, în timp ce un avans rapid asupra Kievului este de asemenea posibil, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unei conferințe de presă.

„Rusia va suporta costuri economice uriașe dacă va ataca Ucraina și din partea Uniunii Europene, Marea Britanie, Canada și alte țări.  Vom continua să susținem flancul estic al NATO.

Dacă Rusia continuă să amenințe puterea sa va fi diminuată printr-o reacție foarte determinată a comunității NATO. Vor fi presiuni masive asupra economiei. Nu vor fi abandonate demersurile diplomatice și suntem pregătiți pentru a merge mai departe pentru a discuta principiile securității europene.

Vestul este mai unit decât a fost vreodată în ultimii ani, iar NATO este coezivă și decisă.

Președintele Joe Biden va rămâne în contact cu toți aliații. Încurajăm toti cetățenii americani care au rămas încă în Ucraina să plece imediat. Nu putem ști cum evoluează situația și nu putem garanta ca mai putem să intervenim pentru a-i salva dacă Rusia începe atacul. Riscul este foarte mare. Pericolul unui război este iminent”, a declarat Jake Sullivan.

„Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei va continua, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care ar putea, în mod evident, să ucidă civili fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica în mod evident atacul unei forțe masive”, a precizat el, potrivit CNN.

Rămâne neclar, a spus Sullivan, dacă președintele rus Vladimir Putin a dat definitiv ordinul de a începe o invazie. Sullivan a spus că se așteaptă ca președintele american Joe Biden să încerce în curând o convorbire telefonică cu Putin pe tema crizei.

„Vreau să fiu foarte clar. O decizie finală nu a fost luată de președintele Putin, dar avem un nivel suficient de îngrijorare, pe baza a ceea ce vedem pe teren și a ceea ce au detectat analiștii noștri de informații, pentru a transmite acest mesaj clar și rămâne un mesaj pe care îl transmitem acum de ceva timp. Și este un mesaj urgent pentru că ne aflăm într-o situație urgentă”, a declarat Sullivan.

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea începe chiar în timpul jocurilor olimpice. Vladimir Putin s-a decis să invadeze Ucraina, spun surse americane.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că o invazie rusă în Ucraina „ar putea începe în orice moment”, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, iar Statele Unite continuă „să vadă semne foarte îngrijorătoare de escaladare rusă, inclusiv noi forțe care sosesc la granița ucraineană”, relatează Reuters.

Cel mai înalt diplomat american a făcut aceste comentarii alături de omologii săi din Quadruplu – Australia, India și Japonia – după o zi de întâlniri la Melbourne și după ce Departamentul de Stat și președintele Joe Biden au avertizat cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina.

„Așa cum am mai spus, ne aflăm într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment – și, pentru a fi clar, acest lucru include și timpul Jocurilor Olimpice”, a declarat Blinken.

SUA și aliații săi dispun de noi informații care sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu acest subiect.