La moartea lui Berlusconi. „Il Cavaliere”, de la AGONIE la EXTAZ. Momente-cheie din existența cel mai puternic politician italian al ultimelor decenii

La moartea lui Berlusconi. Il Cavaliere, de la AGONIE la EXTAZ. Momente-cheie din existența cel mai puternic politician italian al ultimelor decenii
La moartea lui Berlusconi. „Il Cavaliere”, de la AGONIE la EXTAZ. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/06/2023, 15:27
Actualizat: 12/06/2023, 17:37

Politică. Fotbal. Scandaluri. Putere. Sunt cuvintele-cheie în jurul cărora s-ar putea rezuma cel mai bine povestea de viață și de moarte a lui Silvio Berlusconi. Politician, om de afaceri, dar și mogul, Silvio Berlusconi a murit luni, la vârsta de 86 de ani. A trăit o viață cu momente de mărire, dar și de decădere, însă a fost întotdeauna un supraviețuitor.  În 2023, averea acestuia a fost estimată la 6,8 miliarde de dolari, conform Forbes.

Cel supranumit „Il Cavaliere”, așa cum era cunoscut în țara sa natală, a fost prim-ministru al Italiei de trei ori între 1994 şi 2011. În prezent, era senator şi preşedintele partidului său de dreapta Forza Italia, un partener minor al guvernului de coaliţie condus de actuala şefă de extremă dreapta a guvernului, Giorgia Meloni.

Nu mai este un secret pentru nimeni că Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a fost cunoscut mai ales pentru scandalurile sexuale și acuzațiile de corupție în care a fost implicat de-a lungul timpului.

Starea de sănătate a lui Berlusconi se deteriorase mult în ultimele luni. În aprilie 2021, el a fost spitalizat mai mult de trei săptămâni, pentru sechele cauzate de COVID-19, virus pe care l-a contractat în septembrie 2020.

Silvio Berlusconi era spitalizat pentru analize legate de leucemia mielomonocitară cronică de care suferea. Berlusconi suferise și o operaţie dificilă pe cord deschis în 2016, apoi o operaţie pentru ocluzie intestinală, în primăvara lui 2019.

Silvio Berlusconi, 31 de ani alături de echipa AC Milan

  • Un fan al fotbalului, Silvio Berlusconi a deținut timp de 31 de ani echipa AC Milan, care a câştigat de cinci ori Liga Campionilor în era sa, pe care l-a vândut în aprilie 2017 unor investitori chinezi. Silvio Berlusconi a fost președinte al AC Milan între 1986 și 2016.
  •  Berlusconi a fost finanțator și la Monza, echipă la care a contribuit financiar până în momentul decesului.
  • Prim-ministru de trei ori între 1994 şi 2011, el a fost până acum senator şi preşedinte al partidului său de dreapta Forza Italia, un partener minor al guvernului de coaliţie condus de actuala şefă de extremă dreapta a guvernului, Giorgia Meloni.
  • Imensul său holding „Fininvest” are în prezent sub umbrela sa „Mediaset” şi cea mai mare editură italiană, Mondadori, şi deţine, printre altele, participaţii în cotidianul Il Giornale.

Berlusconi, supraviețuitor al scandalurilor și problemelor juridice

Extrem de controversat pentru legăturile sale cu regimuri precum cel din Rusia și acuzat de înțelegeri cu grupări mafiote din Italia, Berlusconi a supraviețuit multor crize politice.

Cariera sa politică, dar și viața sa personală au fost pline de controverse, Silvio Berlusconi încingând de multe ori spiritele și ținând primele pagini ale jurnalelor din Italia și nu numai.

Dosarul „Rubygate” și petrecerile „bunga-bunga”

Printre cele mai recente scandaluri se numără cel din 2017, atunci când a fost trimis în judecată pentru mituirea unor martori într-un alt dosar în care era acuzat că a plătit minore pentru a întreţine relaţii sexuale cu el.

Cu trei ani înainte fusese achitat în dosarul „Rubygate”, însă procurorii l-au acuzat ulterior că a plătit zece milioane de euro ca să le cumpere tăcerea martorilor prezenţi la aşa-numitele petreceri „bunga-bunga”, al căror scop era să-i întreţină pe omul de afaceri şi prietenii săi.

În decembrie 2022, Berlusconi a provocat un alt scandal, promiţând înaintea unui meci jucătorilor săi că va aduce „în vestiar”, în caz de victorie, „un autobuz cu prostituate.”

Berlusconi, multe acuzații, nicio zi în detenție

În 2013, a fost condamnat pentru fraudă fiscală şi expulzat din senatul italian. La 1 august 2013, Curtea de Casaţie din Italia a confirmat pedeapsa cu închisoarea pentru Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală, după ce acesta fusese condamnat în primă instanţă şi în apel la patru ani de închisoare.

La 24 iunie 2013, Tribunalul de Primă Instanță l-a condamnat pe Berlusconi la șapte ani de închisoare și l-a interzis pe viață din funcția publică. Nu a intrat niciodată într-un penitenciar, motivul fiind acela că legea italiană împiedică detenţia persoanelor cu vârste de peste 70 de ani.

Fostul premier italian a făcut apel la sentință, iar pe 18 iulie 2014, o altă instanță a anulat condamnarea lui Berlusconi, făcându-l pe acesta din nou eligibil pentru a ocupa funcții publice.

În 2019, odată cu ridicarea interdicţiei de a candida, Berlusconi şi-a câştigat un loc în Parlamentul European la vârsta de 82 de ani.

Femeile, constanța din viața lui Berlusconii

Femeile tinere au fost și ele o constanță în viaţa lui Berlusconi Silvio Berlusconi. Fostul premier italian a avut două soții.

În 1965,  s-a căsătorit cu Carla Elvira Dall’Oglio, alături de care a avut doi copii, iar în 1990 s-a căsătorit cu actrița Veronica Lario, cu care a avut trei copii. În 2009 a anunțat divorțul de Veronica Lario,fiind implicat în mai multe relații controversate cu femei mult mai tinere decât el.

Carlos Ancelotti: „Tristețea de astăzi nu șterge momentele fericite”

Politicieni, dar și personalități ale Italiei, și-au exprimat regretul după anunțarea veștii privind decesul lui Silvio Berlusconi.  Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, și-a exprimat „recunoștința infinită” față de Silvio Berlusconi, care a fost „decisiv” în cariera sa de jucător și antrenor.

„Tristețea de astăzi nu șterge momentele fericite pe care le-am petrecut împreună”, a scris pe contul său de Twitter fostul jucător (1987-1992) și antrenor (2001-2009) al clubului milanez, considerat la acea vreme un monument al fotbalului european.

Marine Le Pen, mesaj la moartea lui Berlusconi

„Silvio Berlusconi, un personaj atipic, cu o viață extraordinară și o carieră fulminantă, și-a lăsat în mod incontestabil amprenta asupra vieții politice italiene. Transmit condoleanțe Italiei în doliu”, a scris președinta grupului RN din Adunarea Națională, citată de Le Figaro.

Giorgia Meloni: „Unul dintre cei mai influenți oameni din istoria Italiei”

Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a adus un omagiu memoriei aliatului său Silvio Berlusconi, decedat luni la vârsta de 86 de ani, descriindu-l ca fiind „unul dintre cei mai influenți oameni din istoria Italiei”.

„Silvio Berlusconi a fost înainte de toate un luptător. A fost un om căruia nu i-a fost teamă să își apere convingerile și tocmai curajul și determinarea sa au făcut din el unul dintre cei mai influenți oameni din istoria Italiei”, a declarat ea într-o înregistrare video trimisă de biroul său.

AC Milan îi aduce un omagiu lui Silvio Berlusconi

„AC Milan este profund întristat de moartea neuitatului Silvio Berlusconi și dorește să prezinte condoleanțe familiei, asociaților și celor mai dragi prieteni ai săi”, a transmis clubul pe Twitter.

„Silvio Berlusconi a marcat istoria acestei țări”, reacționează Matteo Renzi

„Mulți l-au iubit, mulți l-au urât”, a scris senatorul italian pe Twitter. „În aceste ore, port cu mine amintirile întâlnirilor noastre, ale numeroaselor noastre consilii, ale acordurilor noastre, ale confruntărilor noastre”, a continuat el.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice