Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie

Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie
FOTO - ilustrativ: Facebook
Publicat: 12/02/2021, 00:15
Actualizat: 12/02/2021, 00:20

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă de luni, 15 februarie, pentru care se instituie carantina la intrarea în România.

Lista cuprinde următoare țări și zone: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Carantină redusă la 10 zile și test PCR negativ la îmbarcare

Conform CNSU, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în hotărâre.

De asemenea, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată
pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele exceptate de la obligația prezentării unui test PCR

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri etc.

Imagini șocante: Medicii au amputat trei degete unei paciente cu COVID-19, după ce i s-au înnegrit

O femeie din Italia, infectată cu COVID-19, a rămas fără trei degete după ce infecția i-a devastat inclusiv vasele de sânge, iar medicii au fost nevoiți să-i amputeze degetele. Imaginile cu puternic emoțional au fost publicate într-un jurnal medical, scrie publicația DailyMail.

Medicii au amputat trei degete unei paciente cu COVID-19

Potrivit sursei citate, medicii italieni au numit cazul acesta ”o manifestare severă” a coronavirusului. Explicația constă în faptul că Sars-Cov-2 provoacă leziuni severe vaselor de sânge, provocând blocaje periculoase, cunoscute sub denumirea de cheaguri de sânge.

În timp ce experții nu sunt siguri de ce virusul provoacă aceste blocaje, teoria predominantă spune că este rezultatul unei reacții imunitare exagerate, numită „furtuna de citokine”, prin care corpul atacă țesutul sănătos.

Pacienta, în vârstă de 86 de ani, ar fi avut cheaguri de sânge care au blocat comunicarea vaselor cu degetele. Când răspunsul imunitar intră în exces, poate deteriora țesutul sănătos.

Dacă vasele de sânge sunt afectate, acestea se pot scurge, determinând scăderea tensiunii arteriale și crescând șansa formării cheagurilor.

Noul simptom neașteptat al COVID-19

Durerile de spate pot fi un simptom al infecției cu COVID-19, chiar dacă nu fac parte din manifestările obișnuite ale acestui virus.

Aceste dureri sunt legate de cele musculare, în tot corpul, dar durerile de șale, în cazul infecției cu noul coronavirus, au fost semnalate de celebra prezentatoare TV americană Ellen Degeneres, informează știrileprotv.ro.

Durerile de spate nu se află însă printre simptomele COVID-19, dar cele musculare pot ridica semne de întrebare cu privire la infecția cu virus.

Medicii spun că nu ar trebui să ne facem griji neapărat pentru durerile de spate, dar dacă persistă și sunt însoțite de cele musculare, testul pentru COVID-19 ar fi o soluție logică.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului