Cutremur în Turcia și Siria. Aproape 22.000 de morți și 80.000 de răniți. 12.000 de clădiri au fost distruse sau avariate | VIDEO

Publicat: 10/02/2023, 16:00
Actualizat: 11/02/2023, 11:58

Aproape 22.000 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria, iar alte peste 80.000 au fost rănite în urma cutremurelor de luni. Eforturile continuă pentru a cincea zi, în condiții de îngheț, vineri, pentru a-i salva pe cei care sunt încă prinși sub dărâmături.

Update ora 11:55 – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că guvernul turc va plăti chiria cetățenilor pentru un an dacă aceștia nu doresc să stea în corturi.

În timpul vizitei sale în orașul Adiyaman, din sud-estul orașului, Erdogan a declarat din nou că guvernul va reconstrui clădirile prăbușite într-un an. ”Între timp, vom oferi 10.000 de lire turcești (530,92 USD) cetățenilor noștri. În plus, pentru cetățenii care nu stau în corturi, care nu doresc să stea în corturi, ne vom asigura că se pot muta în locuințe și le vom acoperi chiria”, a spus el.  Acesta a mai menționat că, dacă cetățenii cutremurului ar prefera să rămână în hoteluri, ”le putem oferi și această cazare”.

Update ora 11:55 – 12.000 de clădiri au fost distruse sau avariate în Turcia

Experții au sugerat că multe dintre ele s-au prăbușit din cauza aplicării laxe a reglementărilor privind codul de construcție.

Peste 40 de țări au oferit ajutor și asistență Turciei și Siriei. Banca Mondială a oferit Turciei 1,5 miliarde de lire sterline (1,78 miliarde de dolari) pentru ajutor și finanțare, potrivit SkyNews.

Update ora 11:20 – Furie în Turcia din cauza „slăbiciunii” clădirilor după cutremurele devastatoare

Un supraviețuitor a catalogat clădirile turcești ca fiind „prea slabe pentru a rezista cutremurelor”. Se vorbește tot mai mult de „acte criminale”

„Mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit la acele înmormântări erau furioși din cauza slăbiciunii clădirilor. Au spus că viețile lor au fost puse în pericol”, spune un jurnalist Sky News care a participat la o înmormântare, unde o femeie l-a înjurat pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Erdogan a recunoscut anterior că au existat „deficiențe” în răspunsul țării sale, dar a dat vina pe condițiile de iarnă și pe pagubele de la aeroportul Hatay.

„Nu este posibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”, a declarat dl Erdogan.

El a atacat criticii, spunând că „oameni dezonorabili” răspândesc „minciuni și calomnii” despre guvern.

În Turcia au fost ridicate întrebări peste graniță cu privire la modul în care guvernul a cheltuit așa-numita taxă de cutremur, introdusă în 1999 pentru pregătirea pentru dezastre. Modul în care a fost utilizată nu este de notorietate publică.

Update ora 10:50 – Surori adolescente salvate de sub dărâmături la 101 ore după ce a avut loc cutremurul

Două surori adolescente au fost salvate în orașul Kahramanmaraș la 101 ore după ce cutremurul puternic a lovit Turcia, au declarat pompierii.

Într-o declarație de vineri, Departamentul Metropolitan de Pompieri din Antalya a declarat că Ayfer, în vârstă de 15 ani, a fost scoasă de sub dărâmături în a 99-a oră de la cutremur, iar sora ei, Fatma, în vârstă de 13 ani, a fost salvată două ore mai târziu.

Salvatorii care au folosit senzori seismici au detectat semne de viață sub dărâmături și au desfășurat o operațiune de salvare de 10 ore pentru a ajunge la locul unde se afla Ayfer, se arată în declarație.

Pompierii au vorbit cu Ayfer în încercarea de a o menține conștientă. Ea a spus că îi era dor să mănânce înghețată și i-au promis că îi vor aduce înghețată atunci când va fi în siguranță, potrivit CNN.

Update ora 10:40 – Supraviețuitorii cutremurului din orașul Iskenderun își pierd speranța de a-i găsi pe cei dispăruți

Supraviețuitorii cutremurului din orașul Iskenderun, situat pe coasta turcă greu încercată, spun că își pierd speranța de a-i găsi pe cei dispăruți.

Server Onen a declarat că a petrecut zile întregi căutându-și prietenul sub dărâmăturile unei clădiri de apartamente din sudul orașului.

„În prima zi am fost cu adevărat plin de speranță, dar acum este a patra zi, îmi pierd speranța”, a declarat el, potrivit CNN.

Alții, precum Suheyl Sumbultepe, au fost nevoiți să accepte că cei dragi lor au dispărut.

Sumbultepe, care a declarat că a văzut piciorul mamei sale, a spus: „Nu reușesc să ajung la ea. Ea este acolo. O văd, dar nu o pot atinge. Înțeleg că mama mea este moartă. Încerc să o aduc pe mama mea”.

„Guvernul nostru ajută, dar nu este suficient, evident. Așa că încercăm să ne aducem oamenii pe cont propriu”, a spus el. „Avem nevoie de voi. Avem nevoie de toți cei care pot veni să ne ajute.”

Update ora 10:00 – Cel puțin 28.044 de persoane evacuate din una dintre provinciile devastate de cutremur

Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaraș, una dintre provinciile din sudul Turciei cele mai afectate de cutremurul de luni, dintre care 23.437 pe calea aerului și 4.607 pe cale rutieră și feroviară, a anunțat agenția turcă de gestionare a dezastrelor.

Salvatorii au continuat să scoată din dărâmături oameni care au rămas blocați de zile întregi, inclusiv o tânără fată blocată timp de trei zile.

Update ora 9:30 – Un nou cutremur mare s-a produs vineri în Turcia

Un nou cutremur în Turcia cu magnitudinea de 5.1 pe Richter s-a produs vineri dimineața la ora 06:50:28 (ora României)  la o adâncime de 10km, potrivit datelor furnizate de INFP.

Update ora 9:15 – Un bebeluș și familia lui au fost salvați la 96 de ore după cutremure

Un bebeluș în vârstă de un an și jumătate și membrii familiei sale au fost scoși în viață din dărâmăturile unei clădiri prăbușite în districtul Antakya din Hatay, în sudul Turciei, a anunțat agenția Anadolu.

Sela Elbarazi, mama, tatăl, fratele și unchiul ei au fost blocați timp de 96 de ore și au primit îngrijiri medicale după operațiunea de salvare, potrivit agenției.

Un bărbat în vârstă de 26 de ani fusese salvat mai devreme în cursul zilei în Kahramanmaras, potrivit Aljazeera.

Update ora 8:50 – SUA oferă un ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei

Statele Unite vor oferi ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei, a anunţat joi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID). Agenția a subliniat într-un comunicat că finanţarea va fi plătită unor parteneri de pe teren „pentru a oferi asistenţă de urgenţă necesară la milioane de oameni”, în special alimente şi îngrijire medicală.

Ajutorul ar urma, de asemenea, să ajute la aprovizionarea cu apă potabilă şi să prevină răspândirea bolilor, a informat agenţia.

Anunţul intervine după o discuţie telefonică în cursul zilei între şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, pentru a analiza nevoile acestui aliat, membru al NATO.

„Suntem mândri să ne alăturăm campaniei globale de ajutorare a Turciei, după ce Turcia a trimis atât de des experţii săi în ajutor în atâtea ţări în trecut”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Statele Unite au trimis deja echipe de salvare în Turcia şi au furnizat ciocane pneumatice, generatoare de energie, sisteme de purificare a apei şi elicoptere, potrivit unor oficiali americani.

Update ora 8:40 – Bilanțul morților din Turcia și Siria se apropie de 22.000

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 18.342 de morți, ridicând numărul total de persoane ucise la 21.719, un număr impresionant în doar cinci zile, care se așteaptă să crească.

Potrivit celor mai recente actualizări din Siria, 3.377 de persoane au murit în această țară, ceea ce duce numărul total la 21.719.

Update ora 8:30 – Cutremurul din Turcia, unul dintre cele mai mortale din ultimii 20 de ani

În condițiile în care bilanțul victimelor din Turcia și Siria a depășit 21.000 de morți, cutremurul a marcat acum o bornă sinistră – se află în top 10 al celor mai mortale cutremure din ultimii 20 de ani.

O serie de factori au contribuit la faptul că acest cutremur a fost atât de letal. Unul dintre ei este momentul din zi în care s-a produs. Deoarece cutremurul a avut loc dimineața devreme, mulți oameni erau în pat când s-a produs, iar acum sunt prinși sub dărâmăturile caselor lor.

În plus, în condițiile în care un sistem meteorologic rece și umed traversează regiunea, condițiile precare au făcut ca accesul la zonele afectate să fie mai dificil, iar eforturile de salvare și recuperare de ambele părți ale frontierei să fie mult mai dificile odată ce echipele au ajuns.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 de la începutul acestei săptămâni s-a produs la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia turcă Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS).

Update ora 8:20 – Salvatorii români au scos în viață o femeie de sub dărămăturile unei clădiri de nouă etaje

Salvatorii români din Turcia au participat la scoaterea de sub dărâmăturile unei clădiri cu nouă etaje a unei femei, în vârstă de 55-60 de ani. Victima era conştientă şi a fost predată echipajelor medicale, anunţă IGSU.

„Timp de câteva ore, operaţiunile de salvare au fost continuate de structurile naţionale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autorităţile locale pentru extragerea unui supravieţuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conştientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidenţiale prăbuşite. Persoana a fost predată echipajelor medicale”, a transmis IGSU.

Oficialii și medicii au declarat joi că 17.674 de persoane au murit în Turcia și 3.377 în Siria, ridicând totalul confirmat la 21.051.

Turcia a declarat că aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit în șapte provincii diferite, inclusiv spitale publice. O faimoasă moschee care datează din secolul al XIII-lea s-a prăbușit parțial în provincia Maltaya, unde s-a prăbușit o clădire cu 14 etaje și 28 de apartamente în care locuiau 92 de persoane.

Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia, AHAD, a declarat că a înregistrat aproape 650 de replici de când au avut loc cele două cutremure – cu magnitudinea de 7,8 și 7,6 grade -, ceea ce face ca eforturile de salvare să fie și mai dificile și mai periculoase, în timp ce echipele de urgență se perindă printre clădirile puternic slăbite, potrivit The Guardian.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?