LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 91. Yoav Gallant anunță noua misiune în Fâșia Gaza a trupelor IDF/Blinken merge în Cisiordania

Publicat: 05/01/2024, 08:58
Actualizat: 05/01/2024, 09:45
09:19

ANALIZĂ | Israelul va da EXPLICAȚII în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Acuzații grave: „Crime de război și genocid în Gaza”

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2023, Cyril Ramaphosa – președintele Africii de Sud – a acuzat Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. Ulterior, sud-africanii au întocmit un raport de 84 de pagini în care prezintă, punctual, acuzațiile la adresa Israelului, iar Curtea Internațională de la Haga va analiza, săptămâna viitoare, întregul context.

Președintele Africii de Sud spunea, în noiembrie, că „pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război”.

Articolul integral AICI.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza. Noua abordare este mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei.

Totuși, în sud, în continuare vor fi urmăriți și vânați liderii Hamas, informează Reuters.

Ce se întâmplă cu rezerviștii

Anunţul a fost făcut în timp ce Israelul continuă să îşi reducă forţele în Fâşia Gaza pentru a permite miilor de rezervişti să se întoarcă la locurile de muncă. Totul se întâmplă pe fondul presiunilor internaţionale crescânde care cer Israelului să treacă la operaţiuni de luptă mai puţin intense.

„În regiunea de nord a Fâşiei Gaza vom trece la o nouă abordare a luptei în conformitate cu realizările militare de pe teren”, a transmis biroul lui Gallant într-o declaraţie ce evidenţiază principiile directoare care reflectă viziunea ministrului pentru următoarele faze ale războiului.

Gallant a mai spus că operaţiunile vor include raiduri, demolarea de tuneluri, lovituri aeriene şi terestre şi operaţiuni ale forţelor speciale.

În sudul enclavei asediate, unde acum locuieşte în corturi şi alte adăposturi temporare cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane din Fâşia Gaza, operaţiunea va continua pentru eliminarea liderilor Hamas. „Va continua atât timp cât se consideră necesar”, se spune în declaraţie.

După război, Gallant a spus că Hamas nu va mai controla Fâşia Gaza şi că Israelul îşi va rezerva libertatea operaţională de acţiune. Dar a adăugat că nu va exista prezenţă civilă israeliană şi că organismele palestiniene vor asuma responsabiliatea pentru administrarea enclavei.

În altă ordine de idei, trei israelieni daţi dispăruţi din 7 octombrie sunt ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, a anunţat IDF, potrivit The Times of Israel. „Familiile lor au fost informate”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Acest anunţ creşte la 132 numărul persoanelor ţinute încă ostatice în Gaza, potrivit cifrelor autorităţilor israeliene.

Antony Blinken merge și în Cisiordania

Secretarul de stat Antony Blinken va vizita zilele următoare Israelul și Cisiordania, precum și Turcia, Grecia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egipt, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Vizita are loc în contextul în care îngrijorările legate de extinderea dincolo de Gaza a conflictului izbucnit în urmă cu trei luni, atrăgând Cisiordania ocupată de Israel, forțele Hezbollah de la granița cu Liban și rutele de navigație din Marea Roșie.

Blinken va discuta măsurile specifice pe care părțile din regiune le pot lua pentru a împiedica extinderea conflictului, a declarat Miller.

„Nu este în interesul nimănui – nici al Israelului, nici al regiunii, nici al lumii – ca acest conflict să se extindă dincolo de Gaza”, a declarat Miller.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto