Lucian Bode: „Rusia scrie o pagină neagră din istoria umanității. Securitatea României este garantată”. Câți ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore | VIDEO

Publicat: 25/02/2022, 12:26
Actualizat: 25/02/2022, 14:28

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a criticat vineri, în timpul unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria, că, prin acțiunile sale din Ucraina, Rusia „rescrie o pagină neagră din istoria umanității”.

Totodată, acesta a mai spus că intervenția rusă în Ucraina este un fapt foarte grav, încălcându-se suveranitatea unei țări europene.

„Imaginile dramatice cu cetățenii ucraineni care fug din calea războiului pentru a-și salva viața sunt de neacceptat pentru secolul în care trăim. Este un moment critic și grav, în care asistăm la o deteriorare accelerată a climatului de securitate din regiunea noastră. Prin declanșarea acestui atac împotriva unui stat liber și suveran, Federația Rusă rescrie o pagină neagră din istoria umanității, în care, prin conflict armat, se decide în mod abuziv și arbitrar soarta unei națiuni”, a spus Lucian Bode.

Lucian Bode: Facem parte din cea mai puternică alianță din istorie

În același timp, însă, ministrul a dat asigurări că cetățenii români nu au de ce să se teamă, deoarece România face parte din NATO, iar securitatea țării este asigurată de acest statut.

„Nimic nu poate justifica retorica revizionistă din aceste zile a liderului Federației Ruse în fața acestui mod brutal de acțiune. Comunitatea internațională reacționează dur și fără jumătăți de măsură împotriva agresorului care amenință stabilitatea și securitatea lumii democratice.  România rămâne ferm angajată în efortul comun de a proteja pacea și securitatea în regiune și de a acorda sprijin umanitar națiunii ucrainene.

Suntem pregătiți pentru orice scenariu cu măsuri de urgență care să limiteze la maxim efectele acestei agresiuni armate asupra populației. Ne aflăm sub protecția NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din toate timpurile. Iar din această perspectivă vreau să îi asigur la rândul meu pe toți românii că sunt bine protejați, iar securitatea României este garantată”, a adăugat oficialul.

Bode a mai spus că structurile Ministerul Afacerilor Interne sunt pe deplin implicate pentru furnizarea unui răspuns coordonat și articulat la toate provocările momentului. Există o colaborare foarte bună cu toate instituțiile responsabile, astfel încât România să ofere asistența legală și umanitară necesară persoanelor refugiate care se prezintă la granițele țării și care solicită ajutorul României.

„Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, structurile Departamentului pentru Situații de Urgență, Instituția Prefectului, sunt mobilizate la cote maxime pentru gestionarea situație. În funcție de evoluție suntem pregătiți să gestionăm un flux mare de tranzit la frontier. Au fost adoptate măsurile necesare pentru întărirea controlului și supravegherea sporită a frontierei României”, a mai spus ministrul.

Aproape 7.000 de ucraineni au rămas în România în ultimele 24 de ore

Bode a mai spus că 10.624 de persoane au intrat în România pe la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina în ultimele 24 de ore, în contextul în care doar 4.041 au intrat în ziua de dinaintea izbucnirii conflictului. Dintre cei 10.624 de ucraineni care au intrat în România în 24 de ore, 3.660 au părăsit ulterior România. Astfel, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore, au rămas 6.964 de persoane. Dintre acestea, 11 au solicitat azil statului român și au fost preluate în centrele special destinate refugiaților. În aceste centre sunt disponibile 1.100 de locuri, gradul de ocupare fiind momentan de 50%.

„Punctele de trecere a frontierei sunt mobilizate la maxim și suntem pregătiți să suplimentăm personalul dacă este necesar. Au fost intensificate măsurile de control la frontieră, s-au suplimentat turele de serviciu în zonele de responsabilitate și s-a întărit cooperarea cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații. De asemenea, am luat măsuri pentru prevenirea și contracararea faptelor care aduc atingere ordinii publice și siguranței cetățenilor”, a adăugat oficialul.

Potrivit lui Bode, impactul bugetar al măsurilor de sprijin pentru ucraineni nu este calculat momentan, dar România speră că va fi sprijinită de Uniunea Europeană din acest punct de vedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice