Macron: Liderii europeni sunt de acord ca Ucraina să obțină „imediat” statutul de candidat la aderarea la UE. Scholz: „Ucraina face parte din familia europeană”

Macron: Liderii europeni sunt de acord ca Ucraina să obțină imediat statutul de candidat la aderarea la UE. Scholz: Ucraina face parte din familia europeană
sursa foto: Twitter/KlausIohannis
Publicat: 16/06/2022, 18:40

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Franța, Italia, Germania și România susțin candidatura Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timpul unei vizite oficiale a celor patru lideri în această țară, joi.

„Toți patru (Franța, Germania, Italia, Germania și România) susținem statutul de candidatură imediată la aderare. Acest statut va fi însoțit de o foaie de parcurs și va implica, de asemenea, că situația din Balcanii de Vest și din vecinătate, în special a Republicii Moldova, este luată în considerare”, i-a spus Macron lui Zelenski.

„Europa este alături de dumneavoastră, va rămâne astfel atât timp cât va fi necesar, până la obținerea victoriei, o victorie care va vedea revenirea păcii într-o Ucraină liberă și independentă”, a adăugat Macron.

Macron a mai spus că actuala criză alimentară mondială este o „consecință directă a războiului purtat de Rusia” și a cerut Rusiei „să accepte ca ONU să organizeze exportul de cereale, ceea ce presupune ridicarea blocadei rusești și să ofere toate garanțiile de securitate pentru Ucraina pentru a permite ieșirea acestor cereale pe porturile ucrainene”.

Cancelarul german: „Ucraina face parte din familia europeană”

„Eu și colegii mei am venit astăzi aici, la Kiev, cu un mesaj clar: Ucraina aparține familiei europene. O piatră de hotar pe ceea ce va fi probabil un lung drum european este statutul de candidat la aderare. Statele membre ale Uniunii Europene vor discuta acest lucru în zilele următoare. Știm că este nevoie de unanimitate între cele 27 de țări ale UE”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu colegii săi de drum președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și președintele Klaus Iohannis.

„Germania este în favoarea unei decizii pozitive pentru Ucraina, inclusiv pentru Republica Moldova”, a spus Scholz.

El a adăugat că toți candidații trebuie să îndeplinească criteriile de ascensiune privind democrația și dreptul constituțional.

„De asemenea, sprijinim Ucraina prin furnizarea de arme și vom continua să facem acest lucru atât timp cât Ucraina are nevoie de sprijinul nostru. În prezent, instruim armata ucraineană cu arme de ultimă generație, obuzierul autopropulsat 2000 și tancul Gepard. În plus, am fost de acord să furnizăm sistemul modern de apărare aeriană Iris-T, care poate apăra un oraș întreg împotriva atacurilor aeriene și radarul special”, a declarat Scholz.

„Vrem să ajutăm să ne asigurăm că Rusia renunță la angajamentul său”, a adăugat el.

Anterior, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat livrarea a trei lansatoare de rachete germane către Ucraina la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august. Antrenamentul pentru soldații ucraineni ar putea începe în iunie, a declarat ministrul la sosirea la o reuniune NATO la Bruxelles, joi, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase