MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la maximum. Cetățenii români, sfătuiți să părăsească imediat țara vecină

MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la maximum. Cetățenii români, sfătuiți să părăsească imediat țara vecină
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/02/2022, 10:23

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”.

Decizia a fost luată în contextul deteriorării situației de securitate din țara vecină.

„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul  Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români să rămână vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să fie în măsură să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă”, informează MAE.

MAE: Evitați mai ales deplasările în Crimeea și Donbas

Ministerul de Externe reamintește că statul român nu recunoaște anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și a orașului Sevastopol, astfel că acestea sunt considerate, potrivit dreptului inernațional, părți integrante ale Ucrainei.

De aceea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este extrem de limitată.

Cetățenii români pot solicita asistenţă și protecție consulară Ambasadei României la Kiev, precum și oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află (pentru circumscripții consulare accesați https://kiev.mae.ro/node/474 ).

De asemenea, MAE le solicită cetățenilor români să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza