VIDEO | „Makarov”, posibila urmașă a navei amiral „Moskva” (DOCUMENTAR)

Publicat: 23/05/2022, 19:00
Actualizat: 23/05/2022, 19:05

Fregata purtătoare de rachete „Amiral Makarov” ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră după scufundarea crucișatorului „Moskva” (Moscova) din clasa SLAVA.

Nava „Moskva” a fost avariată și apoi s-a scufundat la 14 aprilie în timp ce era tractată spre Crimeea, după ce forțele ucrainene au lovit-o cu două rachete antinavă Neptun.

Pe lângă centru de comandă și control plutitor, Moskva a fost și furnizorul de protecție aeriană mobilă și de distanță pentru întreaga flotă a Mării Negre.

După scufundarea navei-amiral, cele trei fregate din clasa Amiral Grigorovici intrate în serviciul Flotei Mării Negre între 2016 și 2017 au fost luate în considerare pentru a-i prelua rolul. Ele sunt și ultimele trei nave ale flotei ruse din Marea Neagră, nave de luptă de suprafață majore.

„După pierderea Moskvei, una dintre cele trei fregate ale proiectului 11356 ar putea deveni noul flagship al flotei ruse de la Marea Neagră. Până acum, a fost ales amiralul Makarov”, a informat agenția rusă de stat TASS.

„Amiral Makarov” este cea de-a treia fregată lansată la apă, care face parte din proiectul 11356, desemnarea oficială a Marinei ruse pentru navele din clasa Amiral Grigorovici.

Nava este botezată după vice-amiralul Stepan Osipovici Makarov care a murit în 1904 în timpul războiului ruso-japonez după ce nava pe care o comanda s-a lovit de o mină și ulterior s-a scufundat.

Ea face parte dintr-o serie de fregate multifuncționale din zona Mării Negre care au fost proiectate cu scopul de a patrula și proteja căile maritime, dar și pentru a distruge nave de suprafață, submarine și ținte terestre inamice.

Nava a fost depusă la șantierul naval Yantar în februarie 2012 și lansată la apă în septembrie 2015. Doi ani mai târziu, pe 25 decembrie 2017, nava a fost livrată Marinei Ruse.

Este cea mai recent construită din clasa sa. Fregata „Amiral Makarov”, intrată în serviciul Marinei Ruse în 2017, a ajuns la baza permanentă din Sevastapol abia în octombrie 2018.

În iulie 2018, fregata a participat la parada navală principală a Rusiei din Sankt Petersburg. La 18 august, în același an, Amiral Makarov a pornit de la Marea Baltică spre Marea Neagră și a navigat prin Canalul Mânecii.

Deși în octombrie a ajuns la baza din Sevastopol, la începutul lunii noiembrie 2018, serviciul de presă al Flotei de la Marea Neagră a Marinei Ruse a anunțat că fregata a părăsit Sevastopolu,l pentru a se alătura grupului naval rus din estul Mediteranei.

Anul acesta, însă, Amiral Makarov – împreună cu Amiral Essen – au luat parte la invazia Rusiei în Ucraina. Acestea au țintit o rafinărie ucraineană de petrol și depozite de combustibil din suburbiile orașului Odesa, cu ajutorul rachetelor de croazieră.

Nava, considerată cea mai valoroasă țintă pentru ucraineni după scufundarea Moskvei, a fost subiectul unor zvonuri potrivit cărora ar fi fost lovită cu o rachetă de croazieră antinavă ucraineană R-360 Neptun, în apropierea Insulei Șerpilor.

Unele rapoarte au spus că nava ar fi fost incendiată în Marea Neagră, alte site-uri de știri ucrainene au transmis că forțele ruse au trimis elicoptere pentru a salva echipajul. Cu toate acestea, nici forțele militare ruse, nici cele occidentale nu au confirmat afirmația.

Ulterior, Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski a anunțat că ucrainenii au lovit, de fapt, o navă de desant din clasa Serna. La câteva zile distanță, Amirall Makarov a fost văzut în timp ce naviga pe mare.

Navele din clasa Amiral Grigorovici au o greutate de aproximativ 4.000 de tone, o viteză de 30 de noduri, adică aproximativ 56 kilometri pe oră și o autonomie de navigație de 30 de zile. Lungimea navei este de 125 de metri.

Nava Makarov nu este o navă mare și are un echipaj de 200 de oameni. Este de două ori mai mică decât principalele nave de luptă de suprafață ale Marinei SUA, distrugătoarele din clasa Arleigh Burke.

Fregata este înarmată cu rachete de croazieră de precizie Kalibr-NK, un sistem de rachete de autoapărare Shtil-1, un tun de artilerie A-190 de 100 mm, arme și artilerie antiaeriană, un lansator de rachete și torpile, arme antisubmarin. Totodată, la bord poate ateriza și un elicopter de transport Kamov-27 sau Kamov-31.

Costul estimat al acestor nave din clasa Amiral Grigorovici, construite de șantierul naval din Kaliningrad este de 450-500 de milioane de dolari.

Primele două fregate ale Proiectului 11356 sunt Amiral Grigorovici și Amiral Essen. Amiral Grigorovici, din clasa Krivak IV, este o clasă de fregate construite de de șantierul naval Yantar din Kaliningrad pentru Marina Rusă și Marina Indiană, cu un cost de 450-500 de milioane de dolari.

Nava Amiral Grigorovici a fost așezată pe apă la 18 decembrie 2010 și a fost pusă în funcțiune în martie 2016. La 3 noiembrie 2016, ca parte a intervenției militare ruse în Războiul Civil din Siria, Amiral Grigorovici a fost trimis pentru prima dată în Marea Mediterană.

La scurt timp, nava a lansat o rachetă de croazieră Kalibr asupra țintelor sale din provinciile Idlib și Homs din Siria și a distrus depozitele de muniție, centrele de colectare și antrenament, dar și fabricile de producție de arme.

Amiralul Grigorovici a fost redistribuit în Marea Mediterană în aprilie 2017, în urma atacurilor americane cu rachete împotriva Siriei. În timpul invaziei Rusiei în Ucraina, o fregată din clasa Grigorovici ar fi doborât o dronă Bayraktar TB2. La scurt timp, o fregată ar fi tras rachete de croazieră Kalibr împotriva țintelor ucrainene.

Amiral Essen este o altă fregată a Marinei Ruse care face parte din Proiectul 11356 și este numită după amiralul Nikolai Ottovici von Essen. Construcția navei a început la șantierul naval Yantar din Kaliningrad în iulie 2011 și a fost lansată în noiembrie 2014.

În mai și septembrie 2017, în cursul campaniei militare ruse din Siria, Amiral Essen a tras cu rachete Kalibr asupra țintelor sale din regiunile Hama și Deir ez-Zor. La un an distanță, flota Mării Negre a raportat că Amiral Essen, împreună cu Amiral Grigorovici au plecat din Sevastopol spre Marea Mediterană pentru a se alătura unui grup operativ al marinei ruse.

În timpul invaziei rusești a Ucrainei din acest an, nava a fost implicată în loviturile cu rachetele de croazieră împotriva orașului Odesa.

Așa cum afirmă Oleksiy Arestovich, consilierul președintelui ucrainean, nava ar fi fost avariată de forțele armate ucrainene după un atac în care s-ar fi folosit arme de croazieră R-360 Neptun.

Ulterior, în luna aprilie, Ministerul rus al Apărării ar fi lansat un videoclip în care nava Amiral Essen ar fi distrus o dronă Bayraktar TB2 în largul coastei Crimeei, cu ajutorul unor rachete sol-aer Shtin-1.

Însă, după acest anunț nu au fost furnizate și videoclipuri cu impactul sau epavele lăsate în urma accidentului.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Gabriel Cotabiță, implicat într-un scandal amoros. A divorțat pentru amantă
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?