Marcel Ciolacu, primele declarații după ce Patriarhul Daniel a solicitat CREȘTEREA salariului pentru personalul neclerical: „Există oportunităţi”

Marcel Ciolacu, primele declarații după ce Patriarhul Daniel a solicitat CREȘTEREA salariului pentru personalul neclerical: Există oportunităţi
Publicat: 10/04/2024, 19:26
Actualizat: 10/04/2024, 19:30

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat față de solicitarea Patriarhului Daniel de a majora salariile pentru personalul neclerical la minimum pe economie. Liderul PSD și-a exprimat sprijinul față de cultele religioase. 

Marcel Ciolacu a oferit un prim răspuns Patriarhului Daniel, care a cerut majorarea personalului neclerical la salariul minim pe economie. În cadrul  întrevederii ce a avut loc miercuri, Patriarhul a solicitat Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care e alocat sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

În replică, Marcel Ciolacu și-a manifestat susținerea față de cultele religioase și a menționat că, prin atragerea de fonduri europene, va sprijini proiectele ce vizează oferirea de asistență persoanelor vulnerabile.

„Am convingerea că prin instituţiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuşi să diversificăm modalităţile prin care Guvernul va sprijini activităţile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o şi mai mare măsură potenţialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical şi educaţional. În plus, există oportunităţi concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce priveşte asistenţa persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

Întâlnirea dintre Patriarhul Daniel și Marcel Ciolacu a vizat și stabilirea unei zile oficiale pentru celebrarea libertății religioase.

„În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieţii religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor şi solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenţei sociale şi medicale, precum şi reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte” mai spune sursa citată.

Conducătorii cultelor din România au transmis mesajul lor, alături de sugestii privind formele concrete de manifestare ale dialogului dintre stat şi culte. Aceştia au subliniat importanţa promovării valorilor construite pe principiul iubirii aproapelui, nevoia de pace în lumea de astăzi, precum şi păstrarea valorilor conservatoare care stau la baza societăţii româneşti.

Una dintre propunerile întâlnirii a constat şi în iniţierea declarării unei Zile a Libertăţii Religioase şi a contribuţiei cultelor la binele social în România, data propusă fiind cea de 16 mai, pentru a marca semnarea de către toţi reprezentanţii cultelor din România, la Snagov, în 16 mai 2000, a unei declaraţii comune cu privire la integrarea României în Uniunea Europeană, o premieră în România post-decembristă,” mai indică sursa menţionată.

CITEȘTE ȘI: 

Ciolacu: E oficial / Alianța PSD-PNL depune lista pentru EUROPARLAMENTARE, la BEC / Ciolacu și Ciucă se întâlnesc la fostul sediu USL

Marcel Ciolacu: România reprezintă o ANCORĂ strategică a NATO pe Flancul de Est

Alegeri la PSD București / Marcel Ciolacu: Știu că sunteți supărați pentru că doamna Gabriela Firea nu este candidatul la Primăria Capitalei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto