Marcel Ciolacu, la Forumul Rebuilding Ukraine: „Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung”

Marcel Ciolacu, la Forumul Rebuilding Ukraine: „Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung”
Publicat: 18/10/2023, 12:44

Prezent în format online la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat la Palatul Parlamentului în perioada 18-19 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a transmis că miercuri, la Kiev, va proiecta împreună cu omologul său ucrainean, un cadru extins de cooperare sectorială în vederea conectării celor două state la capacitate maximă.

Aici, Marcel Ciolacu a transmis Ucrainei că „poate conta pe România acum și pe termen lung”, în teme precum procesul de reconstrucție a țării afectate de război, dar și în ceea ce privește susținerea pentru continuarea eforturilor de a apropria Ucraina de Uniunea Europeană.

„Azi la Kiev, împreună cu omologul meu, proiectăm într-un cadru extins de cooperare sectorială pentru conectarea ţărilor noastre la capacitate maximă. Mesajul meu este clar – Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung. Mă refer în primul rând la procesul de reconstrucţie şi la susţinerea integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană”, a precizat premierul în cadrul Forumului.

Ciolacu vrea să împărtășească din experiența tranziției României și partenerilor de la Kiev. Acesta a punctat și efortul României de a ajuta țara vecină în vederea exportului de cereale ucrainene, prin portul Constanța.

„Cunoaştem din experienţa noastră beneficiile integrării europene, atât cele economice, cât şi cele destinate asigurării unei democraţii funcţionale. Eu sunt promotorul unui dialog constructiv şi al cooperării. Acesta este de fapt spiritul unui parteneriat strategic de lungă durată, iar cel mai bun exemplu a fost după ridicarea restricţiilor la importurile de grâne, în septembrie. Am făcut tot posibilul ca pe baza dialogului să găsim formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând totodată interesele producătorilor agricoli români”, a afirmat primul-ministru.

La Kiev, premierul Ciolacu și omologul ucrainean, Denîs Șmîhal, vor semna un acord privind modernizarea punctelor de trecere a frontierei dintre cele două state vecine, atât terestru, cât și maritim, acord care va duce la creșterea capacității de transport a cerealelor ucrainene, de la 2 la 4 milioane de tone/ lună. Cei doi au purtat discuții la București în acest sens, pe data de 18 august.

„Acesta este doar primul pas în cadrul unei construcţii mai ample a raporturilor noastre. Am pus bazele primei strategii bilaterale în domeniul transporturilor rutiere pe care un stat al UE o încheie cu Ucraina. Astăzi semnăm acest document important, avem girul Comisiei Europene şi, mai ales, perspectiva finanţărilor pentru deschiderea şi modernizarea punctelor de trecere a frontierelor. Mai departe vom extinde finanţările pentru modernizarea şi extinderea reţelei de conexiuni maritime, fluviale şi feroviare. Ne vom mişca repede pentru concretizarea proiectelor de transport fluvial şi feroviar, având în vedere că ne-am angajat să creştem capacitatea de transport a cerealelor de la 2 la 4 milioane de tone pe lună”, a mai spus premierul.

Premierul a explicat și unele decizii pe care le-a luat în cadrul Trilateralei Bulgaria-România-Grecia, de pe 9 octombrie: „Am stabilit acolo măsuri concrete de extindere a reţelei de transport pe axa Nord – Sud. Vrem ca România să asigure eficient legăturile Ucrainei în Sudul Europei prin portul Constanţa şi terestru prin Bulgaria către portul grecesc Alexandroupolis. Acum lucrăm pentru a asigura viitorul reconstrucţiei Ucrainei, astfel încât partenerii internaţionali din America, Europa şi din Asia să poată veni cu încredere în ţările noastre pentru a investi şi a reconstrui”.

The Rebuilding Ukraine Forum – Bucharest 2023 este un eveniment internațional de înalt nivel, care servește ca o platformă pentru promovarea dialogului, colaborării și acțiunii în vederea reconstrucției Ucrainei.

Forumul Rebuilding Ukraine este găzduit de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina, sub înaltul patronaj al premierilor celor două ţări și este organizat în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în România, US Institute of Diplomacy and Human Rights, Camera pentru Diplomația Dezvoltării Durabile cu Ucraina, Asociația Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) și New Strategy Center.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | IDF aduce dovezi video care susțin că Jihadul Islamic a atacat spitalul al-Ahli din Gaza City/ Sute de persoane decedate

Marcel Ciolacu merge la Kiev/ Ședință comună a Guvernului României și Ucrainei/ Obiective: promovarea drepturilor românilor și semnarea unor acorduri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Floarea din România ce nu trebuie ruptă. Riscurile sunt foarte mari
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar