Meniu „pe bogăție” | Ce primesc să mănânce deținuții Penitenciarului Giurgiu. Mulți români gustă așa ceva doar de Sărbători

Meniu „pe bogăție | Ce primesc să mănânce deținuții Penitenciarului Giurgiu. Mulți români gustă așa ceva doar de Sărbători
Publicat: 02/10/2022, 14:33

Deținuții de la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Giurgiu vor primi în următoarea perioadă diverse tipuri de mezeluri și produse din carne după ce instituția a atribuit un contract în acest sens.

Penitenciarul  Giurgiu a atribuit recent un contract unei firme din Constanța care urmează, în baza documentului, să furnizeze penitenciarului cârnați, crenvurști și slănină de porc.

Potrivit presei locale din Constanța, valoarea contractului este de aproximativ 500.000 de lei.

În anul 2021, firma căreia i-a fost atribuit contractul a raportat o cifră de afaceri de 11.103.034 lei, un profit net 339.918 lei, dar și datorii de 3.927.740 lei.

Deținuții din Craiova, nemulțumiți de condițiile din penitenciar

Deținuții închiși la Penitenciarul Craiova, în regim de maximă siguranță, susțin că sunt victimele unui regim de teroare impus chiar de către conducerea instituției. În acest sens, persoanele aflate în detenție ar fi ținute la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ar fi nevoite să mănânce hrană stricată, iar condițiile generale de executare ar fi unele inumane.

Surse din rândul condamnaților au declarat, pentru Gândul, prin intermediul familiilor, că viața în spatele gratiilor, la Penitenciarul Craiova, ar fi una de coșmar. Sursele citate au precizat că, potrivit legii fiecare secție a închisorii este prevăzută cu frigidere destinate persoanelor aflate în detenție, aceste frigidere sunt folosite în mod exclusiv de către angajați și eliberate numai în cazul unor controale. În acest context, deținuții nu-și pot conserva alimentele primite la pachet, de acasă, fiind obligați să le țină în celule, unde temperaturile sunt, mai ales pe timp de noapte, ne nesuportat. Astfel, mâncarea proprie, pe care o pot primi numai o dată la 30 de zile, se strică, iar unii ar fi suferit inclusiv toxiinfecții alimentare.

La toată această atmosferă, spun sursele citate, se adaugă mai multe abuzuri la care deținuții ar fi supuși chiar de către fratele directoarei Penitenciarului Craiova, Alina Stăngiugelu.

În acest sens, comisarul șef de penitenciare Daniel Sfeta este acuzat de unii condamnați că, atunci când există nemulțumiri, i-ar amenința cu întocmirea unor rapoarte de incident, pentru care sunt folosiți martori mincinoși, care ar accepta să facă jocul acestuia, pentru unele facilități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase