EXCLUSIV | Teroare la Penitenciarul Craiova. Deținuții sunt în pragul revoltei

EXCLUSIV | Teroare la Penitenciarul Craiova. Deținuții sunt în pragul revoltei
Caracter ilustrativ/Sursa/Mediafax Foto
Publicat: 14/08/2022, 16:32
Actualizat: 14/08/2022, 16:40

Deținuții închiși la Penitenciarul Craiova, în regim de maximă siguranță, susțin că sunt victimele unui regim de teroare impus chiar de către conducerea instituției. În acest sens, persoanele aflate în detenție ar fi ținute la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ar fi nevoite să mănânce hrană stricată, iar condițiile generale de executare ar fi unele inumane.

După ce o fostă șefă de tură ar fi întreținut relații sexuale cu un bărbat arestat în dosarul Cocaină la Marea Neagră, iar monstrul de la Caracal, Gheorghe Dincă, a ajuns să dea, pe ascuns, un interviu, pentru Gândul, în care să reclame inclusiv situația dramatică din închisoare, a venit rândul altor deținuți să strige după ajutor.

Surse din rândul condamnaților au declarat, pentru Gândul, prin intermediul familiilor, că viața în spatele gratiilor, la Penitenciarul Craiova, ar fi una de coșmar. Sursele citate au precizat că, potrivit legii fiecare secție a închisorii este prevăzută cu frigidere destinate persoanelor aflate în detenție, aceste frigidere sunt folosite în mod exclusiv de către angajați și eliberate numai în cazul unor controale. În acest context, deținuții nu-și pot conserva alimentele primite la pachet, de acasă, fiind obligați să le țină în celule, unde temperaturile sunt, mai ales pe timp de noapte, ne nesuportat. Astfel, mâncarea proprie, pe care o pot primi numai o dată la 30 de zile, se strică, iar unii ar fi suferit inclusiv toxiinfecții alimentare.

Condamnații, amenințați cu rapoarte pentru fapte fictive

Deținuții mai spun că, deși Oltenia se află sub o caniculă cumplită, gardienii le deschid vizetele de la uși pentru foarte scurtă vreme, astfel că în celule aerul devine de nerespirat.

În același timp, noaptea, pereții din beton încinși peste zi, transformă camerele în adevărate cuptoare, mai ales că, în celulele de 7 metri lungime și 4,5 metri lățime sunt înghesuiți și de la 16 până la 30 de oameni.

La toată această atmosferă, spun sursele citate, se adaugă mai multe abuzuri la care deținuții ar fi supuși chiar de către fratele directoarei Penitenciarului Craiova, Alina Stăngiugelu.

În acest sens, comisarul șef de penitenciare Daniel Sfeta este acuzat de unii condamnați că, atunci când există nemulțumiri, i-ar amenința cu întocmirea unor rapoarte de incident, pentru care sunt folosiți martori mincinoși, care ar accepta să facă jocul acestuia, pentru unele facilități.

Până la ora publicării acestui articol, nu am primit un răspuns oficial din partea Penitenciarului Craiova.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult