Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Elena Mateescu, a oferit ultimele detalii despre vreme, în contextul celui mai recent episod de iarnă venit în plină primăvară.
„Da, este un episod de iarnă, așa cum era anunțat anterior și prin prognozele meteorologice, în săptămâna 7-14 aprilie, caracterizată prin temperaturi mai coborâte decât în mod obișnuit și cu siguranță și precipitații sub toate formele, adică lichid de lapovițe și ninsori, având în vedere masa de aer foarte rece care a înaintat în zona țării noastre, în special de duminică, trecând de sâmbătă, de la 20° Celsius, la valori care nu au depășit nouă 10°, la nivelul maximelor, iar minimele au devenit preponderent negative”, a precizat Elena Mateescu pentru Digi 24.
De asemenea, directorul ANM a spus și cât va mai ține acest episod.
„Cu siguranță, până la finalul săptămânii, așa cum este și informarea meteorologică, cel puțin valabilă până joi, care menționează vremea deosebit de rece, vorbim și de drumuri și îngheț la sol, pentru că minimele sunt negative, așa cum menționam spre -10… -12° în depresiuni, sub zero prag de îngheț și în zonele mai joase de relief, semn că, într-adevăr, se confirmă ceea ce era anticipat și prin estimările pentru această săptămână. Începând din 14-15 aprilie, temperaturile vor crește ușor, astfel încât, pe măsură ce ne îndreptăm spre finalul celei de-a doua luni din această primăvară, să ne apropiem din nou, posibil de maxima unei zile de vară, 25 de grade”, a afirmat directorul ANM.
Totodată, ea a fost întrebată dacă, odată cu acest episod, putem spune că s-a încheiat iarna.
„Nu trebuie să excludem niciodată apariția unor fenomene, de altfel, masele de aer mai reci în sezonul de tranziție devină obișnuință. Și iată că primăvara este una capricioasă în zona țării noastre și poate, cu siguranță, cel puțin în zona montană, să mai avem episoade scurte în care să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță”, a completat aceasta.
FOTO – Captură video: Digi 24