Ministerul Sănătății respinge acuzele USR, privind finanţarea investigaţiilor pentru pacienţii cu boli grave: „Vizează exclusiv eliminarea COVID-19”

Ministerul Sănătății respinge acuzele USR, privind finanţarea investigaţiilor pentru pacienţii cu boli grave: Vizează exclusiv eliminarea COVID-19
Publicat: 17/01/2024, 17:41
Actualizat: 17/01/2024, 17:43

Ministerul Sănătăţii precizează, după ce USR a susţinut că un proiect de OUG abrogă un articol privind finanţarea investigaţiilor pentru monitorizarea pacienţilor cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, diabet, cancer şi alte boli grave, că articolul este modificat, nu abrogat, fiind doar eliminat COVID-19 din lista afecţiunilor, ca urmare a depăşirii situaţiei pandemice din anii precedenţi.

Întreaga discuție a început, după ce preşedintele USR Cătălin Drulă a solicitat guvernului să retragă un proiect de OUG acuzând că va rămâne fără finanţare monitorizarea pacienţilor cu boli grave.

Mai mult, USR susţine că prin proiectul de OUG este abrogat ”exact articolul prin care, după multiple solicitări publice, inclusiv din partea asociaţiilor de pacienţi, a fost introdusă finanţarea separată a investigaţiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală.”

Reprezentanţii ministerului arată că acuzaţia este falsă, pentru că singura modificare a articolului în cauză vizează exclusiv eliminarea COVID-19 din lista afecţiunilor, ca urmare a depăşirii situaţiei pandemice din anii precedenţi.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, Proiectul de act normativ privind Ordonanţa Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătăţii, publicat în transparenţă decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022”, se arată în precizarea transmisă de minister.

Motivul modificării articolului este declararea de către OMS a încetării pandemiei de COVID-19

USR a acuzat Guvernul şi Ministerul Sănătăţii de abrogarea întregului articol, ceea ce ar fi însemnat eliminarea oricăror forme de finanţare pentru programele destinate monitorizării unor pacienţi diagnosticaţi inclusiv cu afecţiuni oncologice.

În forma actuală, articolul prevede: ”Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”.

Conform proiectului de OUG, forma modificată a articolului este: ”Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale.”

De altfel, în nota de fundamentare publicată pe site-ul ministerului Sănătăţii se arată foarte clar că motivul modificării articolului este declararea de către OMS a încetării pandemiei de COVID-19.

”Începând cu data de 05.05.2023 a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgenţă de sănătate publică, iar prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 20 din 27.06.2023 se constată încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generate de pandemia de COVID-19, precum şi faptul că boala COVID-19 este considerate o boală infecţioasă obişnuită”, se arată în proiectul de Notă de Fundamentare.

Drulă: „Solicit premierului să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor”

Preşedintele USR afirmă că ”un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede abrogarea articolului IX din OUG 44 / 2022, articol care reglementa fondurile din programul „Monitor”, adică periclitează tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor săi de partid”.

”Aceste fonduri erau gândite special pentru investigaţii paraclinice (analize de sânge, CT, RMN şi altele) în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice precum boli oncologice, cardiovasculare, neurologice, diabet şi altele. Introduse în 2020, aceste analize erau efectuate cu prioritate pentru pacienţii cu afecţiunile menţionate, în termen de cinci zile de la cerere, din fonduri dedicate”, precizează Drulă.

Liderul USR afirmă că, dacă acest proiect de OUG semnat de Marcel Ciolacu va intra în vigoare, pacienţii cu afecţiuni cronice vor trebui să se încadreze în plafoanele şi aşa reduse ale Casei de Asigurări, ceea ce va duce la timpi mari de aşteptare.

”Solicit premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgenţă acest proiect de OUG şi să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor săi de partid. Banii din sistemul sanitar sunt şi trebuie să rămână pentru pacienţi, nu pentru reţele politice umflate cu fonduri publice”, spune Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Proiectul de act normativ şi nota de fundamentare pot fi accesate AICI

Sursă foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?