Ministerul Sănătății: Serviciile medicale din ambulator pentru pacienții COVID vor fi decontate de stat

Ministerul Sănătății: Serviciile medicale din ambulator pentru pacienții COVID vor fi decontate de stat
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 13/01/2022, 15:50

Ministerul Sănătății a anunțat joi, prin intermediul unui comunicat, că în ședința de Guvern a fost decisă o măsură prin care serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate.

Astfel, persoanele infectate cu SARS-CoV-2 vor putea merge la aceste centre fără să aibă un bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

„Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scade presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății: HG aduce prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, a fost stabilit și un termen de cel mult cinci zile lucrătoare pentru realizarea investigațiilor în ambulator pentru pacienții care suferă de diverse boli cronice.

„Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s-a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase