Ministerul Sănătății vrea introducerea concursului național centralizat pentru toate posturile vacante din spitale

Ministerul Sănătății vrea introducerea concursului național centralizat pentru toate posturile vacante din spitale
Foto: caracter ilustrativ
Publicat: 13/08/2021, 17:03
Actualizat: 13/08/2021, 17:04

Ministerul Sănătății vrea ca locurilor vacante din spitale să fie ocupate prin concurs, intenționând ca managerii de spitale să nu mai poată decide blocarea posturilor respective. Astfel, practica, des întâlnită în România, ar putea fi eliminată. 

Prevederea apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicat în transparență decizional.

Principala noutate pe care o aduce această propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 este introducerea concursului național centralizat pentru toate posturile vacante din spitale. Concursurile se organizau până acum pentru fiecare spital în parte, la inițiativa conducerii unității sanitare.

În unele spitale din România există locuri vacante, însă acestea pur și simplu nu sunt scoase la concurs, fiind vorba despre o decizie a conducerii spitalului. Vorbim de așa-numitele posturi „blocate” – sunt vacante, dar nimeni nu le scoate la concurs.

Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare și completare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că:

„La articolul 16, după alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatul (11) și alineatul (12) cu următorul cuprins:

Art. 16 – (11) Ministerul Sănătăţii poate organiza anual, prin excepție de la art. 30 din Codul muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, concurs național pentru ocuparea posturilor vacante de medici aparținând unităților sanitare publice din rețeaua Ministerului Sănătății, precum și aparținând ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

(12) Condițiile și modul de organizare al concursului național prevăzut la alin. (11) se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.”

Cauzele deficitului de personal medical

Printre principalele cauze care generează deficitul major de medici se numără exodul personalului medical în diaspora, pensionarea medicilor, blocarea posturilor din spitale etc.

România are aproximativ 63.000 de medici în total, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, publicate în anul 2020.

În jur de 25.000 de medici au părăsit România în ultimii 10 ani, afirmă fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, în anul 2020.

2.173 de medici români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afară țării), arată datele obținute de HotNews.ro de la Ministerul Sănătății. 2.173 de medici într-un an înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi – aproape un medic la fiecare 4 ore.

Practic, în 2019 și în 2020, exodul medicilor români a continuat, în ciuda creșterilor salariale substanțiale din anul 2018.

Datele de atunci arătau că România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.

În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici, arătau datele transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro în urmă cu 2 ani.

2.312 medici înseamnă o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate în anul 2018.

Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecați zilnic din țară.

Salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial începând din martie 2018.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac, SCANDAL MONSTRU. Ce l-a enervat pe celebrul miliardar: Am fost DAȚI AFARĂ
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson