Ministrul Economiei își dorește producerea unui avion 100% românesc. „Sunt exemple că în România se poate, că putem avea industrie”

Ministrul Economiei își dorește producerea unui avion 100% românesc. „Sunt exemple că în România se poate, că putem avea industrie”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 18/02/2022, 20:19

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat vineri că România are mare nevoie de o strategie de industrializare, motiv pentru care și-ar dori să discute cu toți jucătorii din industria aeronautică din România.

Spătaru și-ar dori ca România să aibă un proiect de țară, un nou avion 100% românesc, după cum informează Observator News.

Ministrul a participat vineri, împreună cu secretaru de stat Daniela Nicolescu și cu președintele Oficiului de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială, Cristina Corina Dragomirescu, la o vizită de lucru la Aerostar, AE Electronics și Elmet, în județul Bacăy.

„Îmi doresc foarte mult ca în urma discuţiilor pe care le vom avea săptămâna viitoare, în urma evenimentului pe care îl organizăm împreună cu Camera Deputaţilor, să aducem la masă toţi jucătorii din industria aeronautică şi să avem un proiect de ţară, un nou avion produs în România, cu ajutorul companiilor din România, utilizat nu numai în România, în regiune şi, de ce nu, la nivel mondial (…) Nu sunt specialist în domeniul aviaţiei. Este provocarea pe care am lansat-o celor de la Aerostar.

România are o tradiţie, a construit avioane, a construit prototipuri, IAR 99 este un avion românesc. De ce să nu lansăm aceste provocări, de ce să nu reiniţializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc? Din discuţiile preliminare pe care le-am avut, a reieşit că ar putea să facă un avion pentru partea de training a echipajului care să corespundă standardelor internaţionale, dar care să fie produs în România. Hai să îmbunătăţim Şoimul, hai să facem un model modernizat. Numai prin cercetare şi dezvoltare putem să ţinem pasul cu cei de talie mondială”, a declarat ministrul Economiei.

Ministrul Economiei: Este nevoie de un proiect pentru fiecare județ din țară

Florin Spătaru a mai spus că este impresionat de ceea ce a descoperit în județul Bacău, iar activitatea industrială din acest județ l-a făcut să aibă încredere că România are capacitatea de a dezvolta industria, cu condiția existenței unei strategii în această direcție.

„Am văzut companii funcţionale, care angajează oameni, care investesc în noi tehnologii, investesc în soluţii inovatoare pentru economia românească. Sunt exemple de urmat pe care pot să le promovez în celelalte judeţe în care mă voi duce. Sunt exemple că în România se poate, că în România putem avea industrie, că putem dezvolta capabilităţi pentru industria de apărare, pentru industria de aeronautică şi putem să promovăm acest sector, acest ecosistem la nivel european şi la nivel regional.

Cred că aceste vizite nouă celor de la Ministerul Economiei ne fac foarte bine, pentru că ne dau încrederea necesară că strategia de industrializare a României nu este doar o vorbă pe hârtie. Strategia de industrializare a României este o necesitate. Este un lucru pe care trebuie să îl avem în fiecare zi, în fiecare dimineaţă să o avem pe agendă”, a declarat Florin Spătaru.

Vorbind de programul destinat microelectronicii, oficialul a spus că este nevoie de câte un program pentru fiecare judeţ al ţării, deoarece România are nevoie de fonduri şi de proiecte care să asigure sustenabilitate, locuri de muncă şi un trend complex de valori pentru economia naţională.