Ministrul Mediului laudă SGR, deși e nemulțumit de stadiul actual: Cel mai bun lucru care s-a întâmplat în România, în ultimii 30 de ani

Publicat: 21/03/2024, 13:47

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a explicat în cadrul conferinței Green Report „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România” că, deși Sistemul de Garanţie-Returnare nu merge foarte bine, este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în România în materia gestionării deşeurilor, în ultimii 30 de ani.

Ministrul a precizat că „nu este mulțumit de modul în care merg astăzi lucrurile”.

„Eu personal nu sunt mulţumit în legătură cu modul în care merg astăzi lucrurile. Mă aşteptam la mai mult, să ne mişcăm mai repede, să nu mă sune comercianţi care să îmi spună că stau de o săptămână cu sacii şi nu a venit nimeni să îi ia. Mă aşteptam să nu existe astfel de probleme care ţin exclusiv de viteza şi de modul în care noi ne facem treaba.

Nu vreau să fiu greșit înțeles. Îmi face plăcere să apăr sistemul SGR de fiecare dată, nu ştiu dacă cineva se luptă cu mai multă pasiune decât o fac eu pentru SGR, dar m-aş bucura să constat că atunci când mă uit în jurul meu să văd suport. Nu ar strica mai mult suport, fie că vorbim despre acţionari sau conducerea executivă a companiei”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Nu voi abandona niciodată acest demers”

Mircea Fechet a subliniat că va sprijini mereu acest demers întrucât este un proiect foarte bun pentru România.

„Mă aşteptam ca a doua zi după ce am pus în consultare publică acea hotărâre de guvern, să mă sune colegii mei și să îmi spună că lucrurile s-au remediat şi că s-au redus tensiunile dintre Sistemul de Garanţie Returnare şi diferite entităţi, că nu mai avem procese prin tribunalele din România… ori cred, cel puţin la momentul acesta, că nu ne atingem obiectivul de a deschide calea spre dialog. Înţeleg că avem tot la fel de multe procese în instanţă (…) Personal, vă spun că nu voi abandona niciodată acest demers, este un proiect la care țin nu doar pentru că l-am scris de la zero, ci pentru că este, în opinia mea, cel mai bun lucru care s-a întâmplat în România în materia gestionării deşeurilor, în ultimii 30 de ani.

Am mai învățat niște lecții. În tot acest parcurs am încercat să stau de vorbă cu oameni care îmi spun mereu același lucru «în sfârșit avem un sistem de garanție returnare». Se bucură că, în sfârșit, sunt convinși că atunci când duc un pet la un punct de colectare ajunge la o fabrică de reciclare. În trecut, deși foloseau pubelele special amenajate pentru plastic, sticlă, se gândeau dacă acele peturi ajung la reciclare sau la groapa de gunoi. Din toate aceste motive putem spune că ne-am îndeplinit obiectivele pe care le-am asumat la 30 noiembrie”, a conchis Mircea Fechet.

„Challenge-ul logistic este uriaș”

Cristian Lazăr, CEO GreenPack, a punctat că SGR presupune un challenge logistic uriaș.

„Nu trebuie să vă spun eu că este cel mai mare sistem care s-a implementat garanție-depozit, să spunem după Germania, care a avut mulți ani de implementare. Challenge-ul logistic este uriaș. Noi, compania noastră, până anul trecut aveam 150 de camioane proprii și era foarte dificil. Îmi imaginez că acum e nevoie de mii de camioane ca să poată colecta la nivel național toată infrastructura care există. Trebuie să avem răbdare și e nevoie de specialiști care trebuie cooptați pentru a optimiza sistemul”, a spus CEO GreenPack, Cristian Lazăr.

„Lucrăm la îmbunătățirea sistemul de pick-up în fiecare zi”

Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO, a precizat că problema sistemului de pick-up va fi rezolvată în timp.

„Am pornit cu 30.000 de returnări, am ajuns la 2 milioane, 20 de milioane și pare că o să fim undeva la 70, 80 de milioane în luna martie.

Lucrăm la îmbunătățirea sistemul de pick-up în fiecare zi. Știm că nu suntem perfecți. Am spus de la început că sistemul nu va funcționa perfect, dar lucrăm din greu să-l aducem acolo unde ne dorim. Ne bucură faptul că oamenii returnează atât de mult. Probabil că am fost surprinși și noi de dorința aceasta atât de mare a oamenilor, dar cred că suntem pe un drum bun. În fiecare zi, noi simțim că evoluăm”, a subliniat Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager, RetuRO.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Fechet, ministrul Mediului, speaker la Conferința Green Report „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România”

Record al programului RetuRO în cea mai scurtă lună din an. Ministrul Fechet susține că țintele de reciclare pot fi atinse

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji