Mircea Geoană, după ce Moscova a cerut ca NATO să-și retragă trupele din România și Bulgaria: „Nu este treaba Federației Ruse”

Mircea Geoană, după ce Moscova a cerut ca NATO să-și retragă trupele din România și Bulgaria: „Nu este treaba Federației Ruse”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/01/2022, 19:34

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană, spune că nu există nicio posibilitate ca Alianța să negocieze cu Moscova retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, așa cum a cerut recent Rusia.

Acesta spune, în cadrul unui interviu acordat Digi24, că NATO are dreptul să își stabilească prioritățile în funcție de nevoi.

Mircea Geoană spune că „este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO”.

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său.

Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat Mircea Geoană.

Rusia cere ca NATO să-și retragă trupele din România și Bulgaria

Kremlinul solicită ca trupele NATO aflate în România și Bulgaria să fie retrase, aceasta fiind una dintre „garanțiile de securitate” pe care le dorește Rusia.

Agenția Ria Novosti notează că Rusia dorește o reconfigurare a pozițiilor strategice, astfel încât să se revină la formula din 1997, România și Bulgaria nefiind membre ale Alianței Nord-Atlantice la acea dată.

„Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit sursei citate.