MOTIVARE | Instanța care a respins cererea de extrădare a afaceristului Puiu Popoviciu: ”I-au fost încălcate toate drepturile privind un proces echitabil”

MOTIVARE | Instanța care a respins cererea de extrădare a afaceristului Puiu Popoviciu: ”I-au fost încălcate toate drepturile privind un proces echitabil”
Omul de afaceri Puiu Popoviciu / Mediafax Foto
Publicat: 11/06/2021, 16:07
Actualizat: 11/06/2021, 16:33

Un complet al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins, vineri, cererea de extrădare în România a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. GÂNDUL.RO, care a anunțat în premieră decizia luată de judecătorul Timothy Holroyde,  prezintă fragmente din motivarea care a fundamentat hotărârea.

Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL.RO că instanța britanică a apreciat faptul că ”este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte”.

Probele demonstrează că apelantul (n.r. – Puiu Popoviciu) a suferit (n.r. – în România) un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului”, se menționează în motivarea deciziei pronunțate de completul de la Înalta Curte de Justiție, Curtea Reginei (High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court), cea mai mare dintre cele trei secții ale acestei instanțe.

Judecătorii au considerat că ”există temeiuri serioase pentru a crede că apelantul a fost condamnat de către un judecător (n.r. – Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, fost magistrat la Curtea de Apel București, pensionat) care nu putea fi imparțial și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art. 6.”.

”În consecință, există temeiuri serioase pentru a crede că se va confrunta cu un risc real de a suferi o încălcare a tuturor drepturilor sale prevăzute de art.5, dacă va fi extrădat în Romania, întrucât încarcerarea lui va fi arbitrară”, scrie în motivarea Înaltei Curți de Justiție din Marea Britanie.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în august 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Ferma Băneasa”. În același dosar, cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care sunt acuzați s-a prescris.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau apropotv.ro, dar și emisiunile Gândul Live, Prosport citeste mai mult