Motivul pentru care germanii nu cumpară case și preferă să stea cu chirie. Are legătură cu cel de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Motivul pentru care germanii nu cumpară case și preferă să stea cu chirie. Are legătură cu cel de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Motivul pentru care germanii nu cumpară case și preferă să stea cu chirie. Are legătură cu cel de-al doilea război mondial / Sursa FOTO: pexels.com
Publicat: 17/08/2023, 17:14

România este țara europeană în care simțul proprietății este poate cel mai dezvoltat. În  schimb, în Vest, mulți oameni consideră că a avea o casă nu este un obiectiv pentru care merită să te zbați ani de zile.

Germanii se numără printre cei care nu dau doi bani pe simțul proprietății, iar acest sentiment are legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial.

Nemții preferă chiria. De ce?

Cele mai recente studii efectuate de Eurostat arată că România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari de case. La polul opus sunt nemții, care preferă să stea în chirie, având unul dintre cele mai scăzute procente în ceea ce privește deținerea de locuințe.

În 2013, rata de proprietate a caselor în Germania a fost de 43% și de atunci este tot în scădere. Dar situația nemților nu e una singulară. De exemplu, în Spania, în jur de 80% din populație trăiește în locuințe închiriate!

Cum spuneam, spre deosebire de români, germanii preferă să locuiască în casele altora decât să-și cumpere locuințe proprii. Iar acest obicei are legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 1945, când Berlinul s-a predat necondiționat în fața trupelor aliate, 20% din fondul de locuințe al țării era distrus. Atunci, în cei șase ani de război, undeva la 2,25 milioane de case au fost rase de pe fața Pământului și încă vreo 2 milioane au fost serios avariate.

Dar problema locuințelor nu era singura grijă a noilor conducători.

Trecând printr-o perioadă dificilă, economia țării făcea imposibilă finanțarea, moneda națională având practic zero valoare.

Astfel, forțată de noua realitate – economie pe butuci și o nevoie reală de a reconstrui casele distruse, RFG și-a conceput politica de locuințe de așa natură încât să poată beneficia cât mai mulți oameni de un acoperiș. În 1949 a apărut prima lege a locuințelor, dată pentru a stimula construcția de case care să răspundă nevoilor populației. Programul a funcționat grație unei combinații de subvenții directe și scutiri generoase de impozite disponibile firmelor private.

Dar, planul a fost conceput astfel încât de facilități să nu beneficieze cetățeanul de rând. Până în 1962, necesarul de locuințe (de 658.000) a fost acoperit de firme, căci a existat o cerere redusă din partea persoanelor fizice.

De ce? Pentru că băncile au avut grijă să ceară clienților un avans uriaș și puțini germani și-au permis atunci să contracteze credite imobiliare. În schimb, tot felul de companii și diverși alți întreprinzători privați au făcut-o, aceștia fiind cei care, într-un final, au acaparat piața imobiliară din Germania.

Astfel, în anii următori, tot confruntându-se cu dificultăţi în obţinerea unui credit ipotecar, nemții au continuat să închirieze locuințe în loc să le cumpere.

Acesta este motivul pentru care azi în Germania oamenii trăiesc în chirii în loc să fie proprietari de locuințe, cum sunt românii.

Culmea, sondajele oficiale făcute publice arată că 93% dintre nemți spun că sunt mulțumiți de situația actuală – chirie în loc de proprietate personală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?