Fuggerei, complexul de locuințe din Germania în care oamenii plătesc aceeași chirie de 500 de ani. Care sunt condițiile pentru a achita sub un euro pe an

Fuggerei, complexul de locuințe din Germania în care oamenii plătesc aceeași chirie de 500 de ani. Care sunt condițiile pentru a achita sub un euro pe an
Publicat: 23/04/2019, 13:45

Chiria a rămas neschimbată în ultimii 500 de ani, scrie odditycentral.com. Fuggerei a fost fondat în 1514 de un afacerist bogat, pe nume Jakob Fugger, pentru persoanele nevoiașe din Augsburg.

Familia Fugger s-a mutat în orașul german înfloritor la mijlocul secolului al 14-lea și a înființat acolo o afacere de succes în domeniul vestimentar.

În secolul al 16-lea, familia Fugger era una din cele mai bogate din Augsburg și avea operațiuni inclusiv în zona imobiliară și bancară.

Jakob Fugger era cel mai bogat bancher din oraș și era poreclit „Jakob Fugger Bogatul”, dar bărbatul a rămas fidel valorilor familiei și în 1514 a construit complexul Fuggerei, pentru a oferi ceva înapoi comunității.

Visul lui Fugger era acela de a le oferi nevoiașilor o locuință accesibilă, indiferent de statutul social, vârstă sau situație familială.

Singurele cerințe erau ca persoana să fie catolică și să fie înregistrată în Augsburg de cel puțin doi ani. Doritorii trebuiau să promită că sting lumina la 22.00 seara și se roagă pentru familia binefăcătoare Fugger, de trei ori pe zi, la biserica din zonă. Aceleași condiții se aplică și astăzi.

Rezidenții din Fuggerei plătesc un guilder pe lună la chirie și – datorită unui fond înființat în urmă cu 500 de ani de însuși Jakob Fugger – costul a rămas neschimbat de cinci veacuri.

Guilderul a fost ajustat la inflație, însemnând 0,88 euro pe an. De asemenea, cei din Fuggerei mai plătesc 0,88 euro pentru întreținerea bisericii locale și 85 euro pentru căldură și alte utilități. Aceste sume sunt absurde în comparație cu standardele actuale.

În pofida profiturilor foarte mici, de 0,5%-2% pe an, fondul lui Fugger reușește să subvenționeze cu succes costul traiului în Fuggerei.

Dar aceasta nu este singura sursă de venit: tot mai mulți turiști vin să se convingă cu ochii lor de „minune”. Fuggerei percepe o taxă de intrare de 4 euro, incluzând chiar și o vizită la o casă veche transformată în muzeu.

Cât despre stingerea de la ora 22.00, aceasta este în vigoare, deoarece paznicul închide porțile complexului când vine vremea și percepe 0,50 euro de la cei care întârzie și vin mai târziu de 22.00.

Comunitatea din Fuggerei a supraviețuit timpului în mod miraculos. În ciuda bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea a fost reclădită și chiar extinsă.

Azi, Fuggerei are 67 de case cu 147 apartamente, în care locuiesc 142 de oameni. Acesta este cel mai vechi complex de locuințe sociale din lume.

foto: Wikipedia

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”