Mugur Isărescu, despre programul privind MĂSURILE fiscale propuse de guvern: „Îl sprijinim în totalitate, nu vrem să facem acum încă un tărăboi”

Mugur Isărescu, despre programul privind MĂSURILE fiscale propuse de guvern: Îl sprijinim în totalitate, nu vrem să facem acum încă un tărăboi
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Publicat: 09/08/2023, 13:38
Actualizat: 09/08/2023, 13:56

Banca Națională a României (BNR) sprijină măsurile fiscale propuse de Guvernul României, a precizat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe privind raportul trimestrial asupra inflației, august 2023. Guvernatorul BNR a punctat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.

Reamintim că schimbările fiscale anunțate de Guvern – unele dintre ele bifate pentru a răspunde cerințelor din jaloanele din PNRR –  au stârnit diverse controverse, atât pe scena politică românească, cât și în spațiul public, cel mai critic fiind mediul privat.

Măsuri fiscale cu „mandatul pe masă”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu reiterează ideile „mandatului pe masă” și întoarcerii la români, transmise, luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu. Premierul a transmis, marți, că ar fi o greșeală să nu „luăm anumite măsuri, în acest moment”.

Un prim pas, pe care il anunță prim-ministrul, este renegocierea anumitor proiecte din PNRR, printre care și procentul de 9,4 din PIB referitor la cheltuielile cu pensiile, lăsat moștenire de „nepricepuții care au lăsat cel mai mare deficit bugetar din istorie.” Are termen limită finalul lunii august.

Mugur Isărescu: „Decizia este una politică, nu tehnică!”

„Acum sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecţie. Îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul guvernului, el are politica fiscală şi noi vom lucra cu el. Nu vrem să facem acum încă un tărăboi, nu avem în faţă decizii tehnice.

Avem un raport la Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, dar decizia este una politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine care este soluţia politică foarte bună”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În ceea ce privește proiectul de reducere a cheltuielilor, guvernatorul recunoaște că, așa cum oamenii de afaceri vor predictibilitate, să poată să privească în viitor, la fel și instituțiile statului au nevoie de acest lucru. În opinia sa, fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară.

„Dacă dorim să funcționeze cum trebuie, nu trebuie să le tot răscolim în fiecare zi cu reforme. E o treabă grea. Eu am făcut o reformă în anul 2000 și știu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucățele”, a spus guvernatorul BNR.

„Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere”

„Crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, scade cererea agregată. S-ar putea, în funcție de cererea agregată și oferta agregată ar putea chiar să scadă prețurile dacă majorezi impozitele pe venit. (…) Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini.

Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a explicat guvernatorul BNR.

La rândul său, Marcel Ciolacu afirmă că își va pune mandatul pe masă, dacă va întâmpina rezistență si partenerii nu vor înțelege necesitatea măsurilor pe care intenționează să le ia Guvernul.

Noi avem creștere economică și vom avea creștere economică! România nu intră în recesiune, dar are un moment de depășit în ceea ce privește asumarea deficitului. Dacă nu se înțeleg aceste lucruri eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români, fiindcă românii au întotdeauna dreptate!
SURSĂ FOTO: Alexandra Pandrea, fotoreporter Gândul


VĂ RECOMANDĂM ȘI:

Marcel Ciolacu renegociază PNRR în funcție de priorități, nu de ce „au visat noaptea nepricepuții”. Ciolacu: Ne întoarcem la popor

Isărescu, AVERTISMENT legat de evoluția prețurilor. Guvernatorul BNR: „Problema României, mult mai serioasă din punct de vedere fiscal”

Sursa foto: Alexandra Pandrea

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto